Читај ми!

Београдски сусрети писаца

Београдски међународни сусрети писаца, четрдесетосми по реду, одржаће се од 7. до 12. септембра у Београду и другим градовима Србије, у организацији Удружења књижевника Србије.

Преко тридесет писаца из седамнаест земаља учествоваће на београдском међународном сусрету писаца, четрдесетосмом по реду, који се од 7. до 12. септембра одржава у Београду и другим градовима Србије.

Циљ сусрета писаца, махом из региона, је подизање "наметнутих рампи између људи и држава које одговарају политичарима и националистичким интересима који нису иживљени", речено је на конференцији за новинаре.

"Ми писци желимо да допринесемо миру који је предуслов сваког стварања", рекао је Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије које организује скуп.

Он је додао да је циљ сусрета мењање искривљене слике о Србији коју има свет и позвао званичнике да више улажу у културу, укључујући и сусрете писаца некада познате као Октобарски сусрети писаца.

"Не треба маргинализовати културу и књижевност. Без књижевности нема слободе, а без слободе нема промена", поручио је Андрић и додао да су сусрети, иако су Министарство културе и град учествовали са 300.000 односно 200.000 динара, у највећом мери реализовани захваљујући помоћи појединаца.

На конференцији је најављено и да су овогодишњи добитници "Повеље Мораве" јапанска песникиња Кајоко Јамасаки и домаћи аутор Срба Игњатовић. Њима ће награде бити додељене у недељу, 11. септембра, током Мрчајевских песничких сусрета.

Овогодишње сусрете писаца званично ће отворити министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, у петак, 9. септембра, у Центру "Сава".

У суботу ће бити организовано дружење са писцима на Земунском кеју и пловидба гостију Дунавом, док ће у недељу групе писаца посетити више градова у Србији да би се на крају сви окупили у Мрчајевцима на додели награда.

Међу гостима овогодишњих сусрета су песникиње из Италије Фортуна дела Порта, Марија Грација Марамоти, Моника Озната, драмски писац и песник из Македоније Јордан Плевнеш, словеначки песници Нико Графенауер и Марјан Стројан, као и ауторка из Украјине Ана Багрјана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи