Писма из дијаспоре

Из расејања најчешће стижу статусна питања - повезивање стажа, остваривање права на здравствено осугурање, добијање возачке дозволе и држављанства, а има и сугестија о томе у ком правцу Србија треба да се креће у будућности.

Писма и мејлови у Министарство дијаспоре пре свега стижу из "далеких" земаља - Америке и Аустралије, из региона - Албаније, Македоније, Хрватске и Црне Горе, затим из Велике Британије, као и Немачке и Аустрије где је српска дијаспора најбројнија.

Дијаспора са Министарством комуницира и путем Фејсбука, како преко званичне странице, тако и преко личних профила које, како је рекао државни секретар Миодраг Јакшић, има већина запослених, па и сам министар.

Служба за односе с јавношћу поруке и писма из дијаспоре, на основу садржаја, разврстава и прослеђује одговарајућем сектору - за културну, просветну, научну и спортску сарадњу, економска или статусна питања.

Сва писма и мејлови се архивирају, а најозбиљнија питања или предлози, према Јакшићевим речима, завршавају код државних секретара и у кабинету министра.

"Ми постојимо да би били на услузи нашим људима који живе у дијаспори, да њихова питања и проблеме ставимо на дневни ред институција у Србији и пробамо да их решимо", казао је Јакшић.

Јакшић је нагласио да се на питања која су у надлежности Министарства одговара одмах, а да се остала прослеђују другим институцијама и ток тих предмета се "помно" прати, што је гаранција за адекватне одговоре.

"Занимљиво је да добијамо и доста писама, дирљивих, меланхоличних, махом писаних руком, са доста правописних и граматичких грешака, пошто многи људи из дијаспоре никада нису живели, а можда ни били у Србији", казао је Јакшић.

Поред интернета, Министарство поштује и традиционалан начин комуникације поштом, који је "резервисан" за старије од 50 година, чија писма, углавном, указују на некакву неправду и говоре о приватним, личним проблемима.

"Та писма стоје у архиви и могу бити занимљива за неку врсту истраживања о томе шта највише тишти људе у дијаспори и на који начин то саопштавају државним институцијама које су задужене за њих", додао је Јакшић.

У писмима су, неретко, били и дечији цртежи, па је тако отворен и ликовни конкурс за малишане који никада нису били у Србији. Они су имали задатак да нацртају свој завичај, а стигло је на хиљаде цртежа.

Јакшић је подвукао да Министартво има слуха и за предлоге и за молбе Срба из дијапосре, напоменувши да њихову адресу у једнакој мери стижу и похвале и критике, које би се пре могле назвати сугестијама.

Имејл министарства info@mvd.gov.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи