Христос воскресе

"Домаћица рано буди укућане да се умију водом у којој је потопљен дренак, здрављак, босиок и црвено јаје. Децу обавезно дотакне јајетом - да буду црвена и здрава преко читаве године."

У косовским селима рано одлазе у цркву, са собом носе јаја, један део поделе по цркви, а други после јутрења комшијама, пријатељима, рођацима, пред црквом, па се ту сви омрсе. Где нема цркве људи се окупљају око "записа". Ту је долазио свештеник, ту су се делила јаја, секао колач, први пут мрсило, а мушкарци се договарали о литији која се носи сутрадан око села - да година буде родна.

Свуда, где живи српски народ, одлази се рано у цркву. Уобичајен поздрав је «Христос воскресе" - "Ваистину воскресе", и он се употребљава наредне седмице.

Кад се заврши служба у цркви, људи, жене, деца, свечано обучени, засели би око ње или у оближњим гостионицама или ливадама, ако је лепо време. Ту се поред јаја јело све од белог мрса и печеног меса. Пила се ракија и вино, играло и певало...

...Деца се изузетно радују Ускрсу и црвеним јајима, којима се туцају или их разбијају сребрним или обичним новчићима. Јајима се туцају и одрасли. Чије се јаје разбије, тај губи и предаје ономе који има јаче да се омрси.

Прво офарбано јаје чува се у кући годину дана и назива "чувар-кућа". Неко га носи на њиву и закопа са усевима, као жртву божанству које штити род, а други пак љуске од јаја бацају на мравињак да би кокошке обилато носиле.

Сремци месе посебан ускршњи колач, који зову "буздован", а у Шумадији се зове "витица". Витицу домаћин ломи уз ручак и дели свима говорећи: "Све нам крсло и васкрсло".

Верује се да на Ускрс не ваља заспати пре поноћи, јер ће се у противном спавати целог лета и ништа неће урадити.

И даље се верује да је небо отворено.

Из: Српски народни календар са цртежима Александра Дерока, аутора Драгомира Антонића и Миодрага Зупанца, Дерета, Београд, 1988.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи