Децембар у Културном центру Србије

"Пут културе – Тврђаве на Дунаву", "Српска графика данас" и "Здраво живо" из Србије презентовани у току једне вечери у Културном центру Србије у Паризу.

Пројекат Завода за заштиту споменика културе Србије у сарадњи са Министарством културе Репубике Србије Пут културе - Тврђаве на Дунаву у виду изложбе представљаће Србију у будућој Дунавској стратегији у сфери културе и туризма.

Изложба је током лета 2010. године представљена у Европској комисији, а потом и у оквиру Дунавског фестивала у Улму, као и у Инголштату у Немачкој. Будући да је под покровитељством УНЕСКО-а, након српског Културног центра у Паризу, у фебруару 2011. изложба ће бити представљена и у згради УНЕСКО-а. Аутор изложбе је Славиша Савић.

Српска графика данас представља избор графика аутора свих генерација из различитих крајева Србије. Кустос изложбе је Александар Лека Младеновић, а реализована је у организацији Продајне галерије Београд и Градског секретаријата за културу града Београда. Посетиоци ће моћи да виде графике Биљане Вуковић, Драгана Момирова, Ксеније Пантелић, Димитрија Пецића, Слађане Маринковић, Александра Ботића, Јелене Средановић...

- Графика у Србији је помало уметност гериле, зато што настаје у такозваним „правим" атељеима и радионицама, али и оскудним условима импровизованих атељеа, па и на економичном простору рачунарског екрана - наводи Младеновић у предговору каталога.

Исте вечери српски културни центар је био домаћин и занатлијама из Србије који се налазе на турнеји од 26. новембра до 26. децембра 2010. године. У оквиру презентације старо-занатских техника Дејан Милосављевић из удружења Здраво живо је представио опанчарску технику, Властимир Топличевић је представио производе сапунџијске радње, а Душан Апић је приказао српске традиционалне сувенире. Српске занатлије су током турнеје били гости на скупштини удружења Словенска кућа (Каза Слава) у Барселони, а потом су своје занате представили у оквиру божићног европског села у граду Бајону на југу Француске.

Приликом отварања манифестација посетиоцима су се обратили Др Душан Т. Батаковић, амбасадор Републике Србије у Француској и Александар Лека Младеновић, аутор изложбе Српска графика данас. Изложбе ће бити отворене до 31. јануара 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи