Незаборавно вече уз „Калем“ и Чуровиће у Инзбруку

У Инзбруку је, 18. октобра, у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, одржано вече поезије и традиционалне музике у оквиру које је наступао састав „Калем“ и глумачки и брачни пар Тијана и Славиша Чуровић.

Ово вече поезије и традиционалне музике било је прво овог типа у Тиролу. Одржано је у гостионици културе Бирштиндл (Kulturgasthaus Bierstindl), која се у историјским списима по први пут спомиње 1681. године, само две године пре првих записа о Србима у Аустрији. Културно вече, на које су гости пристигли из читавог Тирола, као и из суседних покрајина Форарлберг и Салцбург, почело је свечаном вечером.

Мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ, захвалио се гостима што су својим доласком дали допринос циљевима овог догађаја – неговању и очувању српског културног идентитета, представљању српског народа у позитивном светлу, као и помоћи социјално угроженим породицама на Балкану и најугроженијим случајевима у Тиролу.

Вечера је протекла у лепој атмосфери, уз звуке староградске музике, севдалинки и традиционалне народне музике. Уз трептање свећа које су створиле пријатну и интимну атмосферу, отворена је завеса на бини. Први су изашли професионални музичари, Стефан Илић (вокал, виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара), који чине састав „Калем“ из Србије, и који од 2017. године промовише традиционалну музику са Балкана одевену у ново рухо.

Вече су отворили песмом „Имам једну жељу“, која је увела све присутне госте у ово дуго ишчекивано вече поезије и традиционалне музике. Након првог извођења, на бини су им се придружили Тијана и Славиша Чуровић, наши познати позоришни, филмски и телевизијски глумци, који су читали поезију неких од наших највећих песника.

Славиша Чуровић је вече отворио песмом „Балада о Стојковићима“ Љубомира Симовића, док га је његова супруга Тијана Чуровић испратила са песмом „Пророци на Косову Пољу“ такође Љубомира Симовића. Затим су се наизменично смењивали „Калем“ и Чуровићи. Тако су гости у првом делу могли да чују песме попут „Маријо, дели бела кумријо“, „Врањанка“, „Кафу ми драга испеци“, „Снијег паде на бехар на воће“ и друге, док су Чуровићи извели следеће песме: „Онамо намо“ (Краљ Никола), „Чудо“ (Будимир Нешић), „Како Ана решава укрштене речи“ (Брана Петровић), „Међу јавом и мед сном“ (Лаза Костић), „Вучје порекло“ (Васко Попа) и друге. Најупечатљивији тренутак првог дела био је сигурно када је скоро цела сала почела да пева „Врањанку“ са Стефаном, што се касније наставило и код других песама.

После првог дела, Филип Влајић, председник СПОЈИ уручио је захвалнице почасним гостима ове вечери. Најпре је уручена захвалница Јану Кахи (Jan Kacha), власнику култне гостионице Бирштиндл, као и Вери Вукићевић, генералном конзулу Републике Србије у Салцбургу/Аустрији, Дејану Удовичићу, конзулу Републике Србије у Салцбургу/Аустрији, Небојши и Кристијану Младеновић из Форарлберга, КСК-у „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, КСУД-у „Братство“ и КУД-у „Ђурђевдан“ из Инзбрука, као и Сигфриду Кершбаумеру, некадашњем градоначелнику Гриса на Бренеру и почасном члану СПОЈИ, као и Александеру Гајеру из Инзбрука.

„Драго ми је што сам присутна на манифестацијама организације СПОЈИ. Они су за мене пример како треба радити и организовати програме. Честитам им и желим им да тако наставе, јер ово раде заиста веома добро", изјавила је Вера Вукићевић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу.

Сигфрид Кершбаумер се такође захвалио СПОЈИ-у на позиву.

"Увек се радујем када могу да будем на неком догађају попут овом. Ово је права жива култура и интеграција. То ме радује, а вас може учинити веома поносним", рекао је Кершбаумер.

Други део ове заиста посебне и незаборавне вечери пуне емоција отворио је састав „Калем“ са ауторском песмом „Месече“ са њиховог дебитантског албума, након чега је Славиша Чуровић изрецитовао изворну верзију песме „Иде Миле лајковачком пругом“, која је и код оних најтврђих у публици изазвала јаке емоције. Наставило се врло познатом песмом „Санта Мариа дела салуте“ (Лаза Костић), коју су Чуровићи заједно врхунски извели, а публика наградиа снажним аплаузом.

И у другом делу смењивали су се „Калем“ и Чуровићи. Славиша Чуровић је у другом делу рецитовао „Балада о Џамбасу и крчмарици“ (Брана Петровић), која је у публици изазвала смех. Тијана Чуровић је сјајно извела „Шашаву песму“ (Мика Антић), као и „Пркосну песму“ (Добрица Ерић), док је песнички део вечери затворио Славиша Чуровић песмом „Господе помилуј“ (Матија Бећковића). Стефан и Душан су извели песму „Мој голубе“ заједно са публиком коју су великим делом чинили млади.

Уследиле су овације за извођаче, а потом је уследио бис.

Емоције су те вечери биле заиста дубоке, посебне и незаборавне, а прикупљена је извесна сума новца за хуманитарне акције.

 

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи