Ђорђе Милићевић: Увек смо били јаки онолико колико смо јединствени

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором и Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске отворили су Врњачкој Бањи манифестацију „Сви заједно, за јачу Србију“ која је окупила 120 деце из Републике Српске, старости од 10 до 15 година, која ће поред спортских надметања, игре и дружења са својим вршњацима из Србије, имати прилику да упознају и неке од спортских асова из Србије и Републике Српске.

„Осим спортских активности, овај догађај је и прилика да се упознате са традицијом и културом овог краја, да се још снажније повежете са својом матицом, јер, као што сви добро знамо, ми смо један народ. Као што често волим да кажем, Дрина није граница која нас раздваја, већ кичма која нас спаја. Наше везе са Републиком Српском су дубоке и нераскидиве, и ово окупљање је још један корак ка јачању тих веза“, рекао је министар Милићевић и додао да је ова манифестација је део шире сарадње између Србије и Републике Српске, утемељене Меморандумом о сарадњи, потписаним на Свесрпском сабору, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, са циљем јачања веза између дијаспоре и матице. „Наша заједничка будућност има чврсте темеље и, како је истакнуто у недавно усвојеној Декларацији, нико неће моћи да прекине те везе уколико останемо јединствени и сложни у остварењу наших заједничких циљева. Увек смо били јаки онолико колико смо јединствени“, закључио је министар.

Министар Клокић је рекао да су се Република Српска и Република Србија увек заједно радовале свим спортским успесима, да су се спортске победе подједнако славиле на улицама и трговима и поручио учесницима манифестације да је она прилика за изградњу пријатељстава са својим вршњацима која ће у будућности изградити јединство које нам је потребно како би сви заједно опстали. Он је позвао и децу из Србије да посете Републику Српску и да је упознају од Требиња до Новог Града. Своје излагање је закључио поруком јединства – Република Српска је увек уз Републику Србију, као што је Република Србија увек уз Републику Српску.

Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања је захвалио кабинету министра Милићевића на иницијативи да се ова манифестација одржи управо у Врњачкој Бањи, јер се кроз њу промовишу и циљеви за које се Влада Републике Србије залаже, као што су јачање веза између Републике Србије и Републике Српске и очување заједничких вредности, културног наслеђа, језика и традиције.

Након свечаног отварања, у сали Основне школе „Бане Миленковић“ у Новом Селу министри Милићевић и Клокић, представници локалне самоуправе, као и прослављени спортски асови попут Владимира Петровића Пижона, Бошка Ђуровског, Давора Штефанека, Ратка Николића, Драгомира Вујковића, Тадије Качара, Мирка Пузовића, Мирка Павловића, Горана Маринковића, Нина Дошена, спортиста из Републике Српске и других одиграли су ревијалну фудбалску утакмицу са децом која учествују на манифестацији.

 

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи