Сусрет за памћење

Током посете Торонту, највећем канадском граду, патријарх Порфирије имао је прилику и да посети једну српску породицу и сазна више о томе како живе Срби у Канади.

Забележили смо и срдачан сусрет патријарха Порфирија и Жељка Чолаковића: "Помоз Бог домаћине...Бог помогао Ваша Светости".

Реч је о Жељку Чолаковићу и његовој фамилији који су са радошћу дочекали српског патријарха у њиховој кући у Мисисаги, делу Торонта где живи највише Срба.

Уз супругу Александру и сина Рајка, присуствовала је и ћерка Тамара, која тренутно студира стоматологију у Новом Саду и допутовала је у Канаду специјално због овог догађаја.

Патријарх и владика канадски Митрофан су са делегацијом имали прилику да обиђу њихову кућу и сазнају више о томе како су они остварили свој канадски сан, али такође и да им упути драгоцене животне савете у непосредном и искреном сусрету.

Ево дела поруке патријарха Порфирија:

"Без тешкоћа, без трновитог пута, нема брачне заједнице. Трновити пут наравно подразумева и материјалну борбу. Али, то је најмање. Него то изнутра да двоје постану једно, а потпуно су различити, чак што кажу и по половима су различити, мушко и женско па онда из различитих породица, различито расли, различито се образовали. И онда у почетку та нека заљубљеност која нас споји јесте капитал, дар који смо добили од Бога, то је кредит."

Жељко Чолаковић поручује: "То је један дан који ево сви са радошћу смо дочекали његову светост овде у Канади. Пре свега, долазак на прославу јубилеја, 70 година цркве Светог Саве у Торонту."

"Надамо се да ћемо имати прилику да угостимо Патријарха још неколико пута. Велика нам је част и велика одговорност и осећамо се пресретни као породица и као представници нашег народа у Канади, у Торонту", додаје супруга, Александра Чолаковић.

Патријарх Порфирије је донео породици Чолаковић поклон који је донео из Београда, икону Светог Саве. То је и прва икона коју је некоме до сада поклонио.

Нема сумње да је за породицу Чолаковић дан кад их je посетио лично патријарх српски Порфирије нешто изузетно и дан којег ће се увек радо сећати.

уторак, 15. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи