Први Српско-норвешки књижевни сусрети у Норвешкој

Савез српских стваралаца Скандинавије у преговорима je за одржавање књижевних сусрета у Нобел институту у Ослу и доделу Награде за животно дело, уз најаву Првих српско-норвешких књижевних сусрета.

Први Српско-норвешки књижевних сусрети у организацији Савеза српских стваралаца Скандинавије одржаће се 19. и 20. октобра 2024. године у Ослу, у Норвешкој.

Овај догађај представља јединствену прилику за повезивање књижевника, уметника и културних радника из Скандинавије и шире.

„Са великим задовољством обавештавамо јавност да ће Савез српских стваралаца Скандинавије следеће године књижевне сусрете одржати у просторијама Нобеловог института у Ослу. Током овог догађаја, Савез српских стваралаца Скандинавије планира да по први пут додели „Награду за животно дело” појединцима који су својим радом оставили трајан допринос култури и уметности”, истакао је Бранко Димовић Димески, председник Савеза српских стваралаца Скандинавије и председник Организационог одбора књижевних сусрета.

„Књижевни сусрети, по први пут организовани у Норвешкој, имају за циљ јачање културне сарадње између српске и скандинавске културе, као и промовисање књижевности као моста међу различитим народима и традицијама. Дугорочни циљ је да се овакви сусрети организују широм Скандинавије, обухватајући ширу уметничку заједницу и јачајући везе међу народима”, додао је Димовић-Димески.

Сусрете ће свечано отворити Драган Петровић, амбасадор Републике Србије у Норвешкој и Хакон Виње, представник Министарства културе Норвешке.

„Њихово присуство додатно осветљава значај овог догађаја и културне сарадње између наших земаља”, истакнуто је у Савезу српских стваралаца Скандинавије.

Догађају ће присуствовати угледни књижевници и уметници из Норвешке, Шведске, Данске, Швајцарске, Малте, Румуније , као и из Србије, што гарантује богат дијалог и размену искустава међу ствараоцима из различитих књижевних и културних традиција”, додао је  Димески.

Посебан допринос ће дати и деца кроз радионице под називом „Снови немају граница”, чији ће креативни радови бити представљени током сусрета, чинећи догађај инклузивним и инспиративним за све генерације.

„Посебно нас радује оџив књижевника и деце који су потврдили долазак, и надамо се да ће овај важан догађај прерасти у традицију”, изјавио је Бранко Димовић Димески.

Он је у име Савеза позвао све љубитеље књижевности и културе да се придруже и буду део овог значајног догађаја, који отвара пут будућим сусретима широм Скандинавије!

Учесници Првих српско-норвешких књижевних сусрета 19. и 20. октобра 2024. у Ослу су: Милена Стевановић – књижевник, др Јоханнес Солберг – теолог и књижевник, Кнут Фловик Торесен – историчар и књижевник; Бранко Димовић Димески – књижевник, продуцент и публициста; Петер Симонсен – солиста и Владимир Пухалац – клавир из Новрешке, затим Света Лазић –председник Савеза Срба у Шведској, Јелена Мила – драмска уметница и књижевник, Весна Митић – књижевник, др Душко Топаловић – историчар и књижевник и Александар Драгановић – књижевник из Шведске. Из Данске ће учествовати Љиљана Булајић – књижевник и др Александар Булајић – књижевник, из Швајцарске Милка Кајганић – књижевник, са Малте Јелена Јабланов Максимовић – председник Српског образовно-културног центра Св. Јелена Анжујска. Из Србије са Косовом и Метохијом учествоваће се Ратко Стоиљковић – књижевник, Јасмина Стоиљковић – драмска уметница, Станислав Којић – књижевник и Никола Митић – уметник и из Румуније Славомир Гвозденовић - председник Савеза Срба у Румунији.

Медијски покровитељи манифестације су Дан Медиа, портали Тамо далеко и Расејање.инфо.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи