Дан заставе у Бечу, неговање јединства и сећања "Књигом из тишине"

У оквиру обележавања Дана српског јединства и националне Заставе у Бечу је у суботу, 14. септембра увече у сали храма Св.Саве у Бечу одржана Просвјетина свечана трибина "Сусрети и разговори", посвећена српском јединству и култури сећања

Оквир је био промоција дела “Књига из тишине” ауторке Тање Тулековић, директора Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина”, која говори о усташким злочинима у Другом светском рату, тачније у селу Међеђа у периоду од 1941.-1945. године.

Учествовали су Тања Тулековић, директор Јавне установе Доња Градина, Мирко Димић, виши кустос, као и историчари Марко Сарић и Дејан Сегић из Просвјете.  

Међу гостима су били и Жарко Обрадовић, амбасадор при Оебсу и УН у Бечу, представници амбасаде Србије, амбасаде БиХ, Шеф представништва Републике Српске Младен Филиповиђ, свештенство, представници српских удружења, студенти и други. 

Публику и госте је на почетку поздравио Марко Сарић, председник Просвјете, а секретар Друштва  Дејан Сегић направио је историјски увод у тему и позвао Тању Тулековић, аутора књиге , да присутне упозна са радом на књизи, али и раду Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ које је основано са циљем да чува успомену на жртве Концентрационог логора Јасеновац, да истражује и научно презентује усташки злочин геноцида у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској и да одржава простор Меморијала. О књизи и другим активностима посвећеним истраживањима и научном раду говорио је и виши кустос ове установе  Мирко Димић.

Њихова излагања су испраћена са много пажње и много емоција, а велики аплауз на крају вечери показао је успех ове трибине и велико поштовање грађана Беча према овој теми и неговању културе сећања, коју Просвјета већ дуже од деценије одржава у Аустрији.

„Честитам свима нама Дан српског јединства и заставе, поносан сам што смо и ове године успешно и вредно прославили овај празник, са драгим гостима. Мислим да је важно да се више бавимо културом сећања, то је нашем народу потребно и због наше тешке историје, али и наше будућности.  Подсећам на парк Дијане Будисављевић у Бечу , који смо управо ми иницирали,   јер смо у Просвјети сви посвећени томе, а и наши ђаци у Просвјетиним допунским школама у Аустрији на прави начин имају прилику да осим српског језика науче много о историји свог народа, његовим жртвама, али и победама. Хвала нашим гостима, на овој вечери за памћење“ рекао је на крају Срђан Мијалковић, потпредседник Просвјете.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи