Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Минхену

У Минхену се данас одржава централна прослава дијаспоре - Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Прославу организују Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Србије с дијаспором, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Генерални конзулат Србије у Минхену.

То је други пут да се празник обележава и ван граница Србије и Републике Српске.

Почетак церемоније заказан је за 16 часова, а обележвање Дана српског јединства, слободе и националне заставе отворили су наступи певачког друштва "Соко" и културно-уметничких друштава "Јелек" и "Тесла".

После наступа ученице Ивоне Котуровић, уследио је и званични део програма који је отворен интонирањем химне "Боже правде".

Присутнима се најпре обратио Генерални конзул Србије у Минхену Божидар Вучуровић и представници Града Минхена, затим генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић, као и министар Милићевић.

Представник Републике Српске на церемонији је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

"Драги сународници,

Честитам вам Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Нашег јединства, које нам је потребно како бисмо наставили са напретком Србије, одбраном наших интереса и сабирањем које ће нам омогућити да будемо јединствени где год били, и које представља кључ у превазилажењу препрека, напретку и међусобној подршци.

Наше слободе, за коју се боримо вековима, коју морамо чувати као највеће благо. Остајемо поносан и слободан народ који је увек био на правој страни. Никада агресор, увек онај који брани своју слободу, али и слободу других.

Наше поносне заставе која симболизује наше јединство, снагу и слободарски дух. Српска тробојка коју смо поносно пратили у историјским биткама, охрабрује нас у остварењу нашег напретка и улива понос када се вијори на највишим јарболима наше домовине, широм света, или на спортским борилиштима након успеха наших спортских хероја", рекао је, између осталог министар Ђорђе Милићевић.

Представници дијаспоре из читавог света укључиће се онлајн, после чега ће наступити КУД "Хелиброн", хор "Сингидунум", КУД "Свети Сава" и Ана Исаковић.

Догађај ће затворити певач Жељко Васић који ће у Конзулату извести концерт.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник установљен 2020. године, а за дан обележавања узет је симболични датум пробоја Солунског фронта.

Циљ успостављања празника јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Републици Српској, али и јачање култа националне заставе. 

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи