Одржана 25. Скупштина Фонда дијаспора за матицу

У сали Парохијског дома Храма Светог Саве одржана је јубиларна 25. Скупштина добровољног удружења Фонд дијаспора за матицу. На Скупштини су учествовали представници српске дијаспоре из Аустралије, Немачке, Француске, Швајцарске, Шведске и других земаља. Учеснике у раду Скупштине поздравио је Епископ јегарски и изабрани лондонски и великобританско-ирски владика Нектарије као лични изасланик патријарха српског г. Порфирија.

Скупштини је присуствовала представница Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова, Николина Милатовић Поповић, ранија министарка здравља проф. др Даница Грујичић, ранији председник Владе Србије и потпредседник Владе СРЈ Никола Шаиновић, као и гости из градова, општина, стручних, хуманитарних и других удружења са којима је Фонд тесно сарађивао у протеклом периоду.

Најављени гости из Покрајине Косово и Метохије били су спречени да присуствују Скупштини услед драматичног погоршања положаја српског народа, притисака, претњи, угрожавања слободе кретања и физичке безбедности.

Током свечаног дела седнице уручене су две донације. Прва, Математичкој гимназији из Београда у износу од 10.000 евра за изванредне резултате остварене на међународним такмичењима младих математичара и као подстицај за нове успехе. Одлуку о донацији уручио је Славко Вејновић, управитељ Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука "Сања Миленковић", а примила је проф. Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.

Друга, Друштву Србије за борбу против рака (1927.) у износу од 10.000 евра коју је уручила др Љиљана Вернер, председница Управног одбора Фонда, Слободану Петковићу, председнику Скупштине ДСБПР. 

Фонд дијаспора за матицу основан је на иницијативу и средствима српске дијаспоре, на Првом сабору матице и дијаспоре одржаном у Београду од 3. до 5. августа 1999. Као основни циљеви тада су утврђени – прво, помоћ у обнови земље од последица злочиначке агресије НАТО пакта; друго, пружање хуманитарне помоћи људима у невољи, посебно избеглицама и расељеним лицима; треће, чување националног, културног и духовног идентитета српског народа; и четврто, јачање веза и јединства између матице и дијаспоре, односно, између свих делова српског народа.

У поднетом извештају, прегледу резултата рада, као и у излагању др мед Љиљане Вернер, председнице Управног одбора Фонда, из Хановера, детаљно су представљени импресивни резултати ове добровољне хуманитарног удружења остварени у свим наведеним областима рада. 

Скупштина је усвојила Оквирни план рада за наредни период и смернице за будући рад. У Оквирном плану се истиче да ће приоритети Фонда бити помоћ у решавању ургентних проблема породица избеглица, расељених лица, српског народа у Покрајини Косово и Метохија, сиромашних породица са троје и више малолетне деце.

петак, 13. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи