Изложба и монодрама о Надежди Петровић у Италији

Изложба под називом "Надежда Петровић, велика уметница и родољуб" у Тревизу (Италија) биће отворена 21. септембра са почетком у 11 сати.

У оквиру изложбе ће поред репродукције признатих радова, познатих и ван граница Србије, бити документован и њен интензиван и кратак живот.

Изложба ће бити отворена у суботу 21. септембра од 11 до 21 сати и у недељу 22. септембра од 11 до 18 сати, на адреси: Via Tiziano Vecellio 167, Preganziol – Sala “Granziol” Preganziol (TV).

У недељу, 22. септембра са почетком у 18 сати биће приказана Монодрама о животу Надежде Петровић у извођењу глумице Биљане Ђуровић.

 Монодрама "Живот Надежде Петровић спакован у дрвени кофер"

Радња представе смештена је на последњи дан сликаркиног живота у простору Ваљевске болнице, 3. априла 1915.године. И поред тога што је потпуно исцрпљена од тифуса, ова изузетна жена доводи у питање (не) моћ уметности у рату, размишљајући о чуду живота и смрти упорно покушавајући да безуспешно устане и врати се рањеницима. Она оживљава слике Старе Србије и Македоније из 1913, слике борбе против анексије Босне и Херцеговине 1908, слике ваљевске болнице из 1915. године. И њен последњи дан живота је ламент за све српске синове који су животе положили у одбрани отаџбине.

Догађај организује удружење "Градити будућност" у сарадњи са Уметничком галеријом "Надежда Петровић" из Чачка и фондацијом “LOVE Berevolution” из Тревиза, под покровитељством Савеза Срба у Италији и Општине Преганциол.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару