Наша уметница представљала Србију на ликовном симпозијуму у Јерменији

У Јерменији, у граду Vagharshapat, познатом и као Ејмиатсин, одржан је јубиларни 10. Machanents међународни ликовни симпозијум на којем су учествовали уметници из петнаест земаља. Један од представника Србије била је млада афирмисана академска сликарка Александра Вуксановић из Београда.

„Имала сам ту част да ове године свој рад и своју земљу представим и у Јерменији, међу еминентним уметницима како из Јерменије, тако и из многих других земаља. Овом приликом желим да се захвалим кустосу симпозијума Grigoru Machanents Babakhanyanu који је препознао квалитет мог рада, као и целој екипи на прелепом гостопримству. Као ликовни уметник и педагог, кроз овакве уметничке активности желим, не само да представим свој рад и своју земље, већ и да млађим генарацијам будем подстрек ка њиховом што већем труду и раду на себи", каже уметница.

Александрина уметничка дела препознатљива су по доследном приказу заселака, пољана, шума, пропланка или природи која полако ишчезава неминовном цивилизацијском променом. Овог пута главни мотив била је планина Арарат, коју су имали прилику да виде током обиласка неколико знаменитих локација Јерменије. Веродостојним приказом пејзажа, Александра посматрачу преноси дух природе и историје планине Арарат, која је веома позната кроз легенду о Ноји.

Симпозијум је одржан у периоду од 1. до 7. августа у Machanents House уз свакодневни богат прогам. На свечаном отварању изложбе и затварању симпозијума присуствовали су и амбасадори различитих земаља, међу којима је био и Зоран Маринковић, представник Амбасаде Републике Србије у Републици Јерменији.

„Искотристила бих прилику да се захвалим и господину Зорану Маринковићу, представнику Амбасаде Р.Србије, на великој подршци и подстреку ка даљој сарадњи и промоцији српске културе и уметности у Јерменији, земљи са којом имамо веома значајне додирне тачке кроз историју двеју земаља“, каже Александра.

Александра нам најављује Међународну ликовну колонију у Парку природе Блидиње код Мостара (БиХ), као и Другу ликовно-терапеутску колонију, где је један од организатора, а која ће се одржати у месту Боговођа, подно Дивчибара у сарадњи са Црвеним крстом.

 Биографија

Александра Вуксановић (Београд, 1994.) је мастер ликовни уметник и ликовни педагог. Живи и ствара у Београду.

Дипломирала је Високу школу ликовних и примењених уметности струковних студија (медији слике) у Београду 2017. Дипломирала је на основним студијама на Факултету уметости у Нишу (сликарство), у класи мр Катарине Ђорђевић 2019. Мастерирала 2021. године на Факултету уметности у Нишу (сликарство), у класи мр Катарине Ђорђевић. Члан је УЛУС-а од 2021.године, као и УЛУПУДС-а од 2023. године.
Своја дела је излагала од 2017. године на досадашњих тридесетседам колективних (Београд,Нови Београд, Ниш, Смедереска Паланка, Стара Пазова, Мајданпек, Сремска Митровица, Индиа, Непал, Бамлада, Бангладеш, Турска, Тунис, Јордан) и седам самосталнних изложби (Смедеревска Паланка (2018), Панчево (2018), Стара Пазова(2020), Лесковац (2023), Неготин (2023.), Београд (2023), Смедеревска Паланка(2023)).

Добитник награда: Прва награда - Међународно тријенале портрета и аутопортрета, Меморијална галерија “Душан Старчевић”, Смедеревска Паланка (јануар 2018) и “Најбоља палета”, 30. Ликовна колониија “Cosmic Art – Љубиша Марић”, Војка (септембар 2021).
Учествовала на више међународних ликовних колонија и симпозијума (Костолац (2019), Војка (2019), Шид (2020), Совљак - Богатић (2021), Војка (2021), Сребрно Језеро (2021), Национални парк Тара (2021), Врњачка бања (2022), Крчедин (2022), Монастир-Тунис (2022), Сребрно језеро (2022), Велико Градиште (2022), Лепосавић-КиМ (2022), Игало-Црна Гора (2022), Сврљиг (2023.), Вевчани- Македонија (2023.), Прњавор код Шапца (2023), Јастребац планина (2023), Зонгулдак-Турска/ Факултет ликовних уметност(2023), Монастир-Тунис (2024), Зонгулдак-Турска/Факултет за комуникацију(2024)).

Учествовала је и на неколико пројеката од којих би посебно издвојила Ликовно-терапетску колонију Игало на месту коорганизатора, на којој је учествовало шест сликара и 5 особа са церебралном парализом.

Неки од цртежа, слика и графика могу се видети и у државним и приватним установама у земљи и иностранству (Медицински факултет Универзитета у Нишу, Меморијална галерија „Душан Старчевић“ Смедеревска Паланка, Центар за културу „Мира Бртка“ Стара Пазова, као и Институт културе и уметности Кемеров (Русија)).

 

 

четвртак, 22. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару