Промоција романа „Мика“ са Јеленом Ангеловски

Промоција романа „Мика“ Јелене Ангеловски и разговор на тему завичајног језика и двојезичности код наше деце која одрастају у иностранству одржаће се 12. октобра у Лондону.

Јелена Ангеловски је мама, наставница и списатељица за децу која одрастају билингвално. „Мика“ је Јеленин роман првенац, али и први роман који се на нашим просторима бави темом одрастања у иностранству.

Овај догађај је део пројекта „Српским до срца наше деце у Великој Британији: Роман „Мика“ и радионице са Јеленом Ангеловски“. Пројекат суфинансира Министартсво спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Јелена Ангеловски по занимању је наставница српског језика, а по образовању докторка књижевних наука. Од 2018. живи у Швајцарској, где предаје српски језик и културу деци наших исељеника. Мама је троје деце која су рођена и донекле одрасла у Србији, а затим се преселила у Швајцарску. Прошле године објавила је роман „Мика“ у којем главну улогу имају јунаци слични њеној деци и ђацима.

Роман је добио више вредних награда: Награда „Раде Обреновић“, коју додељују Змајеве дечје игре; Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе „Малени цвет“ за најбољу књигу у 2022. години; Награда „Драган Радуловић“ Секретаријата за културу и спорт Главног града Подгорице за књигу која је изузетно остварење у области књижевног стваралаштва за децу и младе

"Дођите да се дружимо и разговарамо о искуству које нам је свима заједничко. Овај догађај је и за децу и за одрасле, и то у суботу, 12. октобра 2024 од 16 до 18 часова у Дому Владике Николаја", позивају организатори све заинтересоване.

 О роману

Главни јунак романа децопознавалице Јелене Ангеловски је дечак Мика. На почетку, Мика је при крају. При крају чега? При крају свог солидно скројеног детињства. Затим се, све гори од страшнијег, ређају драматични тренуци. Зашто? Зато што Мика израста из детињства, а оно се цепа и пуца по крхким пубертетским шавовима. Објективно, хаос, јер човек у том тренутку лако може остати огољен, да кажемо неодевен, због чега се, осим што му може бити хладно, лако може избрукати пред онима који су, да кажемо, обучени.

На крају, јасно, Мика је – на почетку!

На почетку чега?

На почетку пута да постане неко и нешто. Обучен по својој новој мери у знање о томе ко је и шта је, од А до Ш.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи