Италијански се брже учи поред мора...

У другој половини јула, у Трсту, одржан је двонедељни летњи камп “Италијански уз лепоте мора” који је намењен нашој омладини од 14 до 20 година. Некада је том граду живео и радио Доситеј Обрадовић, српски просветитељ и реформатор. То је и био разлог за оснивање Образовног центра "Доситеј Обрадовић" у Трсту и покретање иницијативе за кампове где би наши средњошколци, уз професоре и аниматоре научили основе италијанског језика и провели део свог летњег распуста.

Камп је, поред учења италијанског језика, био посвећен и упознавању културе и традиције Италије, земље која нам је увек била некако блиска.

"Кроз интерактивно учење покушали смо да олакшамо учење основа језика и првих правила за почетнике, као и превазилажење језичке говорне баријере за оне учеснике који су језик већ учили. Циљ нам је био да заволе италијански језик како би наставили даље да га уче. Кроз обилазак града и околине, културне манифестације, лабораторију театра и кроз разне спортске активности настојали смо да двонедељни боравак буде функционалан учењу језика и занимљив како би се створио осећај припадности. Желели смо да им пренесемо колико је важно бити део групе, помагати се узајамно, бити један другом потпора и друг, колико је важно бити знатижељан и желети увек више од самог себе, желети боље за себе и друге, како би постали добри и успешни људи. Циљ нам је био да овакво једно искуство постане њихово драгоцено сећање, јер све оно што заједно проживимо, повеже нас.

Имали смо част да угостимо редовног професора славистике у пензији Марију Митровић која је радила на универзитетима у Београду, Риму, Трсту и Удинама, као и доцента у пензији Бранку Новаковић. Покушале су младима да пренесу колико је важно желети више од себе, улагати у себе и не одустајати никада", каже Јелена Жилић из Образовног центра „Доситеј Обрадовић“.

Учесници кампа присиствовали су концерту који је одржан у катедрали Сан Ђусто у Трсту и део је програма културне сарадње Италије и Србије. Учествовали су Факултет музичке уметности уз Београда, Академија уметности и Хор Светог Јована Дамаскина из Новог Сада, Конзерваторијум „Б. Марчело“ из Венеције, као и црквени хор српске православне цркве Свети Спиридон из Трста. Antennae, чувене српске композиторке Александре Вребалов, први пут је одржан у Италији.

Наш сарадник Бојан Митровић, историчар са универзитета у Трсту повео је учеснике кампа у историјску шетњу градом. Професионални глумац и позоришни режисер Гуалтјеро Ђорђини имао је са њима позоришну секцију која је била посвећена изговору и учењу нових речи.

Послеподнева су се проводила на мору како би млади научили да једре. На крају су добили дипломе о похађању курса италијанског језика и  курса једрења.

У сарадњи са школицом фудбала учесници кампа су упознали своје вршњаке Италијане и уз игру проговорили италијански језик. Гост нам је био и Драган Жилић, голман фудбалске репрезентације некадашње Југославије и касније Србије и Црне Горе, који је кроз свој пример покушао да им пренесе колико је спорт неопходан за здраво одрастање и колико је важно бити упоран, позитиван и насмејан.

четвртак, 15. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару