Видовдан окупио Србе у Паризу - у заједништву је снага

На Видовдан, у саборној цркви Светог Саве у Паризу, одржана је прва свечана Видовданска академија у организацији Епархије западноевропске. Благослов за ову манифестацију дао је владика париски и западноевропски Јустин, чијим доласком је ова епархија постала врло динамична и богата садржајем.

На овај велики празник српска заједница у француској престоници се по први пут окупила заједно у црквеној сали Светог Саве – сви и представници цркве, државе, школе, савеза, српских удружења, управо онако како доликује овом великом празнику.

„Главна порука са овог Видовдана је била снажна и јасна! Српски народ је мали (народ) у породици европских народа, али поносан и пркосан, који чува своју историју, наслеђе и културу, а самим тим свој идентитет и право на постојање. Срби су широке и гостољубиве словенске душе и отвореног срца у своје народно биће прихватили и културне тековине других европских народа богатећи себе и своје наслеђе. За Србе, Косово и Метохија није, нити ће икада бити, само део територије или парче земље коју сељак са муком и у зноју обрађује, за Србе је Косово и Метохија корен, срце и душа народног бића, поприште где се брани и српска, али и европска култура. Косово и Метохија је свето место где су Свети кнез Лазар и мученици косовски предали у аманет својим наследницима истину о Косовском завету да је носе и чувају у својим генима и срцу сведочећи и другима пут ка небеском царству Христовом“, истакнуто је у Епархији западноевропској.

„Ова порука одјекнула је кроз срца свих присутних, подсетивши их на значај заједништва и очувања културног наслеђа и неговања културе сећања и незаборављања, јер докле год памтимо дотле постојимо и живимо“, наглашено је у Паризу.

Владика Јустин је у својој беседи подвукао да су Јевреји своју државу повратили после 2000 година. Пресудан је био поздрав „Догодине у Јерусалиму“ и да би и за нас поздрав „Догодине у Призрену“ био наш циљ очувања и повратка на Косово и Метохију. Он је додао да тај поздрав јачи од свих политичких и дипломатских акција.

По еписковој беседи салом су се смењивали дивни стихови познатих српских песника Десанке Максимовић, Алексе Шантића, Милутина Бојића, Петра Петровића Његова, као и Марка Матића, идејног креатора овога програма, допуњен уз дивно појање чланова Епархијског хора Свети Симеон Мироточиви као и разне музичке инструменте, који су употпунили програм и присутне оставили без даха.

Епископ Јустин се на крају захвалио свим уваженим гостима, а посебно учесницима програма академије: идејном креатору и приређивачу програма академије Марку Матићу, Епархијском хору Светог Симеона Мироточивог и диригенту Марији Ракићевић, Оркестру културно-уметничког друштва Извор и рецитаторима: Викторији Стефановић, Јовани Миленковић, Давиду Пајовићу, Милану Величковићу, Јовану Павловићу, Петри Алексић, Марку Матићу и Николи Стојановићу. Богат духовни програм употпунио је овај велики празник који је имао за циљ споји све присутне и да се пошаље снажан дух заједништва из француске престонице.

Својим присуством вече су увеличали прва дама Србије, Тамара Вучић, амбасадорка Србије у Паризу, Ана Хрустановић , амбасадорка Босне и Херцеговине, Бојана Кондић-Панић, пуковник Дејан Милосављевић, изасланик Министарства одбране Републике Србије у Француској, Александра Поповић, отправник послова при сталној делегацији Србије у УНЕСКО-у, Директорка Српског културног центра, Натали Бељански, координатор српских допунских школа у Француској, Италији, Словенији и на Малти, Марија Праизовић, председник Савеза Срба Француске, Давид Јаковљевић, и председник Савеза фолклора Француске, Бојан Стефановић, као и представници културно-уметничких друштава: Бисери, Младост, Оро и Извор.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару