Просвјетин Клуб младих уметника издао свој први зборник

У прелепом амбијенту палате Алберт Хол, у среду, 26. јуна 2024. године, Клуб младих уметника Просвјете из Беча одржао је промоцију свог првог зборника књижевних радова.

Ова збирка води кроз поетско и прозно стваралаштво 30 младих аутора који су представљали своја дела на Вечерима младих писаца од 2016. године. Тада је Клуб организовао прво окупљање, а 2022. направљен је пресек и дотадашњи рад заокружен је зборником.

„Ова прича почела је сасвим спонтано, а данас Вече младих писаца представља важну платформу за све креативне младе писце који своје стваралаштво несебично деле са светом. Неки од њих су се у међувремену афирмисали и почели да објављују своје радове“, казала је координаторка Клуба младих уметника Весна Шпирић и поделила своје амбициозне планове за наредни период – долазак нових учесника, још занимљивији програм и објављивање другог зборника.

Током вечери, млади аутори читали су своја дела из збирке и тиме дали наговештај о жанровски шареноликом садржају књиге. Кроз кратке интервјуе, сваки од учесника поделио је своја размишљања о различитим темама, као што су положај уметника у страној држави, изазови са којима се суочава савремена жена, борба у превазилажењу тешких тренутака…

Неколико талентованих уметника дало је догађају посебну драж. Професионални плесачи Ана Тот и Немања Вукоје одвели су публику путевима танга на путовање у Аргентину, док је кантауторка Теодора Шпирић, прошлогодишња представница Аустрије на Евровизији, очарала премијерном изведбом своје нове песме „Too far away“. Српски академски ансамбл, музички састав сачињен од наших студената музике у Бечу, пратио је све извођаче и дирнуо публику бриљантним извођењем композиција „Јесење лишће“ и „Пукни зоро“.

Председник Просвјете Марко Сарић се поносно обратио гостима говоривши о томе колико је Просвјета у последњих годину дана постигла, док су организатори Весна Шпирић, Урош Уљаревић, Катарина Станисављевић и Ања Рудић промоцијом одушевили публику приредивши праву синергију поезије, музике и плеса.

Шеф представништва Републике Српске Младен Филиповић је честитао Просвјети и Клубу на постигнутом успеху и истакао да је ће се плодоносна сарадња два удружења наставити у будућности, како би се позиција нашег народа на друштвеној мапи Беча још више ојачала.

Зборник радова са Вечери младих писаца доступан је у просторијама СПКД Просвјета, а може се поручити и поруком на klubmladihumetnika@prosvjeta.at.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару