Збирка песама "Ти можеш све“ освојила Швајцарску и Косово и Метохију

Свој првенац песникиња Тијана Утвић Крајина назвала је "Ти можеш све“ и тиме послала значајну поруку својим читаоцима, да је снага у нама самима, и да нипошто не смемо да одустанемо од својих жеља и циљева.

Иако се дуг низ година бави писањем, тек крајем прошле године изашла је њена прва збирка песама у коју је саткала своју душу, душу једне жене која је рођена и одрасла на Косову и Метохији, а онда свој животни пут наставила да крчи у далекој Швајцарској. Стога и не чуди да је своје две промоције књиге "Ти можеш све“ имала баш на Косову и Метохији и у Швајцарској где сада живи и ради као наставник допунске наставе на српском језику.

Збирка песама одише оптимизмом, а Тијана је кроз њу допрла до неких универзалних тема попут вере, свог завичаја, али и људске душе. Промоцији збирке песама у Швајцарској присуствовале су званице из различитих делова ове прелепе алпске земље, али и гости из Србије.

Специјалан гост вечери била је и доцент Ивана Симијоновић, која је кроз говор послала снажну поруку ауторки, да ову књигу види као велику инспирацију за нове генерације.

На промоцији у Швајцарској о књизи је говорила и учитељица допунске наставе на српском језику, Јелена Митровић, прошлогодишња добитница ордена Карађорђеве звезде трећег степена. Тијана своје песме и рецитује на један специфичан начин којим дочарава значај сваке мисли и због тога лако осваја срца својих пратилаца на друштвеним мрежама.

На питање колико дуго је припремала ову збирку песама, Тијана одговара: ,

"Када би гледали временски, рекла бих да је то неких годину и по до две, а када гледамо духовно, спремала сам је читав свој живот, само је било питање дана када ћу да оно што носим у себи преточим на папир и да дам себи за право да ја то могу и да то вреди да угледа светлост дана.”

Тијана овде не стаје и на питање да ли се полако назире следећа збирка песама каже:

"Да, паралелно пишем две књиге. Једна је за децу и такође је позитивног карактера, прожета са мало духовитости. Морам признати да је за децу теже писати него за одрасле. А друга је наставак прве књиге "Ти можеш све”, само што ће друга књига бити још боља, јер сам још искренија, а сада већ и искуснија и сигурнија у себе него са првом књигом.”

Песникиња наводи да су главне емоције које је покрећу у писању: туга, бол, патња, носталгија, очај, немоћ, несигурност, чемер и јад. Каже да су то све оне лоше емоције које, кад нас обухвате, не видимо ништа добро у свом животу. Тијана каже да је свака од њених песама настала како би њу подигла када је упадала у тешка стања размишљања и емоција. Управо зато је и одлучила да све своје песме сажме у збирку, јер је на тај начин излазила из негативних мисли и стања, које, по њеним речима, уколико дуго опстану у нама, утичу на здравље, али и односе и понашања. Ауторка закључује да само једна лепа реч може да промени ток мисли, а камоли једна позитивна песма.

 Кратка биографија

Тијана Утвић Крајина је рођена у Косовској Митровици. Завршила је школу у Зубином Потоку, а студије на Учитељском факултету у Лепосавићу. Радила је као васпитач, наставник српског језика и књижевности и као учитељица у Зубином Потоку, Бубама и Брњаку. Пре седам година се преселила у Швајцарску где ради као учитељица при српској допунској школи у Швајцарској. Дуги низ година пише песме, а ове зиме је њен првенац коначно угледао светлост дана. Велики је борац и особа која сматра да је доброта покретач свега, а љубав смисао живота.

 

 

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару