Читај ми!

Српско драмско позориште званично отворено представом "Дупљаци"

Премијера дуго очекиване представе „Дупљаци“ премијерно је изведена 25. новембра у Чикагу, пред препуном салом Културно спортског центра Никола Тесла у Лајонсу.

Ово је прва представа новог, трећег чикашког аматерског позоришта које носи назив Српско драмско позориште, а које је недавно основано. Овом представом и званично је отворен Културно спортски центар Никола Тесла у Лајонсу који је у залету и који ће у будућности имати много тога да понуди.

Комедију „Дупљаци“ која се сатоји из четири чина написао је новинар Драгиша Кашиковић средином седамдесетих година у Чикагу, а режирали су је, после много година, новинар, писац и редитељ Миодраг Јакшић и глумац и редитељ Игор Обрадовић.

Црна комедија „Дупљаци“ писана пре педесет година ни данас није изгубила на актуелности. Прича говори о нашем емигранту који у портази за бољим животом долази у Америку из тадашње Југославије, одлази у Чикаго па на Аљаску а затим се враћа после пар година у своје село Оштри Зуб под Мајевицом где га дочекује родбина и комшије. Новодошлог емигранта Срђу кроз чији лик се прожима балкански менталитет игра глумац и редитељ Игор Обрадовић.

Познавајући душу српских и југословенских емигранта Кашиковић је у стилу најбољих комедиографа описао менталитет и карактере наших људи и приказао их на интересантан начин.

Пре премијере публици се обратио свештеник цркве Светог Николе, Немања Тешић који је поздравио присутне и захвалио се свима који подржавају идеју о развоју новог црквеног имања у насељу Лајонс, које поред духовних активности, ради на томе да ускоро омогући и рад школске установе и повећа културне, спортске догађаје и активности.

Један од двојице редитеља представе, Миодраг Јакшић такође се обратио присутнима и рекао да је представа „Дупљаци“ изведена први пут пре 30 година у Србији. Ова премијера у Чикагу после толико година, најпре је из поштовања према новинару, писцу и уреднику листа „Слобода“ Драгиши Кашиковићу, човеку који је због своје мисли и српког дела платио главом, додао је Јакшић.

Оно што је веома интересантно је да је „Српско драмско позориште“ окупило људе из српске заједнице односно српско – чикашких медија и друге који се баве јавним послом, а међу којима су се многи од њих први пут опробали као глумци. За још један корак напред у развоју културе у српкој заједници у Чикагу заслужни су и сви они који су подржали ову групу волонтера и дошли да гледају представу.

Редитељ, новинар и писац Миодраг Јакшић иза себе има дугогодишњу новинарску и уметничку каријеру и дао је велики допринос српској дијаспори на културно уметничком пољу. Идеја да се представа „Дупљаци“ одигра у Чикагу родила се пре годину дана приком његевог боравка у Америци.

Михајло Јакшић који већ има искуства у глумачким водама нашао се на сцени у улози Ђуке и играо девојку главног емигранта Срђе. Његова појава на сцени изазвала је смех и сјајну реакцију публике.

Игор Обрадовић, кључна карика и човек који је основао „Српско драмско позорише“ и друга позоришта пре тога, је позоришни глумац и редитељ више од 20 година, а опробао се и на филму „Ice cream – Сладолед“ који је освојио бројне награде широм света. У представи тумачи главну улогу и лик Срђе.

Тамара Весна, директор Српске телевизије и успешан real estate broker у Илиноису добила је једну од двеју женских улога у којој се одлично слашла. Тамара иза себе има и професионалну каријеру у Холивуду као глумица и филмски продуцент. У представи тумачи лик мајке Озренке.

Новинар и уредник портала Serbian Times Антоније Ковачевић био је у улози српског емигранта Пере, а затим и у улози полицајца Мргуда у друга два чина, док је његов син Димитрије Ђурађ тумачио лик удбаша. Антоније је иако се дуго година бави медијским послом рекао да је трема била присутна и да је ово једно сасвим ново искуство за њега.

Александар Жигић, дописник РТС-а и уредник Радио Авале из Чикага тумачио је лик стрица Пера а његов син Филип Жигић био у улози Јоза Бизјака, среског намесника. Филип се одлично снашао у улози иако је рођен у Америци па је за њега било посебно изазовно да савлада тадашњи хрватско српски нагласак.

Саша Лукић, ТВ продуцент и фотограф Српске телевизије нашао се у улози сеоског поштара и улози Лазе, српског емигранта кога тумачи у прва два чина. Иако је дуго у видео и фото продукцији и медијима, Саши је ово био први пут да се нађе на позорници а и прилика да покаже свој глумачки таленат.

Чикашки музичар и певач Ненад Младеновић познатији као Неша Кастело из музичких вода прешао је и у глумачке где се одлично снашао у две улоге, у улози емигранта Мике и улози сеоског пијанца.

Милан Кркуш, фотограф из „Twenty Seven Photography“ такође је тумачио два лика, а одлично се снашао у улози власника чикашке кафане „Српски круг“. Ова улога дала му је ветар у леђа и прилику да се опроба као глумац.

Филмски редитељ и писац Светозар Стив Спремо, аутор краткометражног филма „Ice cream-Сладолед“ који је освојио бројне награде на престижним светским филмским фестивалима у Америци, Русији и Европи придружио се позоришту и тумачио улогу удбаша. Овога пута не као редитељ, већ као глумац кратке али важне улоге.

За сценографију су се побринули Биљана Глоговац и Игор Обрадовић, дизајн Милан Кркуш и Игор Обрадовић, превод и адаптација Александра Радевић и Стив Спремо.

Предства је била распродата десетак дана пре премијере па се тражила и карта више. Судећи по грмогласном аплаузу, реакцији и коментарима публике представа је одлично прихваћена, а таленат оних који су први пут на даскама многе је оставио без текста и позитивно изненадио.

После премијере у сали позоришта био је приређен коктел, а након тога славље поводом прве позоришне представе Српког драмског позоришта настављено је у кафани до касно у ноћ. Како кажу из управе позоришта, у плану је и реприза “Дупљака”, надамо се ускоро, а стижу и позиви за гостовање широм Америке и Канаде.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару