Читај ми!

Петоструки европски првак СКЦ "Стеван Мокрањац" величанственим концертом обележио 25 година постојања

Овогодишњи апсолутни првак у свим фолклорним категоријама у Аустрији и Европи, СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча, концертом "Зачарани круг" у препуној, чувеној концертној дворани Хора бечких дечака, Das Muth, у главном граду Аустрије, обележио је 25 година рада и постојања.

Публика је уживала у, до сада, невиђеном уметничком спекталу, који је оставио без даха све присутне. Раскошне ношње, од којих су неке рађене специјално за ову прилику, најсавремени сценски ефекти и енергија играча на сцени, коју је могао да осети сваки гледалац у публици, обележили су ово вече.

Током програма изведено је 12 кореографија, од којих чак седам премијерно. Свих 12 кореографија биле су инспирисане играма из различитих делова Србије, тако да су присутни у имали осећај да су за време концерта обишли целу Србију, иако се налазе у Бечу. Концепт и кореографије осмислио је Милорад Руњо, уметнички руководилац "Мокрањца", за време чијег ангажмана је овој клуб постао вишеструки европски првак. На крају концерта, Руњо је, заједно са играчима, поздравио госте у сали, захвалио се својим играчима на изваредном концерту и Управи клуба која безрезервно подржава њихов ангажман и труд да буду још успешнији и бољи у ономе што раде.

"Концерт је био спектакуларан, заиста смо се потрудили да прикажемо нешто невиђено до сада, и у томе смо успели. Поносни смо на наше играче, нашег уметничког руководиоца и све оне који су дали и дају допринос да будемо најбољи у томе што радимо, не само у Аустрији, већ у целој Европи. Захваљујем се публици и нашем оркестру из Ужица, под вођством Дарка Читића, са којим сарађујемо 10 година и постижемо високе резултате, и који је на врхунски начин пратио ансамбл и на овом концерту. Показали смо да је "Мокрањац" за ових 25 година, колико постојимо, израстао у највеће фолклорно друштво у дијаспори и сигурно можмо да станемо раме уз раме са највећим ансамблима Србије.", каже Саша Божиновић, потпредседник СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча.

 О СКЦ "Стеван Мокрањац

СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча основан је 1998. године, са циљем да негује културну баштину свог народа и тиме допринесе очувању националног идентитета и окупи свој народ у дијаспори. Центар броји 350 играча, подељених у шест група.

Једним систематским радом уз изузетан стручни рад једног од најбољих кореографа данашњице, Милорада Руња, ансамбл је израстао у невероватно хармоничну групу која својим наступима пуни сале у Аустрији, Србији, широм Европе па чак и у далекој Америци.

Задњу деценију српског фолклора дијаспоре је,без сумње, обележио извођачки ансамбл Мокрањца. У тих 10 година на Европским смотрама освојено је шест златних плакета, две сребрне и две бронзане плакете. Мокрањац је једини КУД у Европи коме је успело да у 5 година, 4 пута освоји титулу апсолутног првака Европе, и то у Нишу, 2013. године, Бања Луци, 2014. године, Београду, 2015. године, као и прваци Европе из Порторожа 2017. године. Ове 2023. године, СКЦ "Стеван Мокрањац" је, освојеним првим местима на готово свим одржаним такмичењима, укључујући Аустријску смотру српског фолклора и Европску смотру српског фолклора дијаспоре, поново апсолутни првак Аустрије и Европе.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару