Читај ми!

"Од богиње до Богородице" - отворена изложба у Ружомбероку у Словачкој

Универзитетска Библиотеке Римокатоличког Универзитета у Ружембероку у Словачкој, била је домаћин изложбе "Од богиње до Богородице“ која је отворена 23. октобра.

Изложба чији су организатори Удружење Ћирилометодијада, Удружење Про Патрија и Удружење Срба у Словачкој обухвата радове Николе Митића, Теодоре Петковић и Филипа Џолића, који се тренутно налази на мастер студијама на Академији уметности у Новом Саду. Приказани радови чине дела која су поменутиуметници урадили као учесници ликовне колоније у Србији и Словачкој.

Приликом отварања поставнке присутнима су се обратили ректор Универзитета, директор Универзитетске библиотеке, Данијела Духа, председница Удружења Ћирилометодијада из Братиславе, Стане Рибић, председник Удружења Срба у Словачкој, Антом Хрнко испред удружења Про Патрија.

У име организатора обратио се и млади друштвени и културни делатник Ненад Живанов, који је објаснио значај оваквих манифестација и начина промовисања српске културе.

По благослову Епископа будимског Лукијана свечаном отварању изложбе присуствовали су секретар Епархије будимске протосинђел Варнава Кнежевић и ђакон Стефан Милисавић.

Изложбу Од богиње до Богородице је отворио протосинђел Варнава Кнежевић који је овом приликом нагласио да она за нас представља остварење нашег предназначења као Божијег бића надахнутог Божијим Духом, према речима Светог Писма - да сви будемо једно.

„Ова изложба је пројекат настао у сарадњи два словенска народа - Срба и Словака. Иако је много тога што нас само формално раздваја, кроз уметност коју заједно стварамо, сведочимо да смо један словенски народ и да је уметност та која превазилази све разлике међу нама“, нагласио је отац Варнава.

Он је у свом обраћању рекао да сви знају да постоји велика разлика између сликарства у правцима и стиловима, начину и техникама по којима настаје и додао:

„ Међутим овде су данас радови који одишу религијским мотивима и представљају спој слободног уметничког изражаја и традиционалног религијског и канонског. Управо у томе се огледа мултиталентованост уметника чији радови су део изложбе Од богиње до Богородице. Свака уметничка изложба која обједињује различите народе, у овом случају Србе и Словске, оставља неизбрисив траг на културној сцени“.

Кратак осврт о изложби дао је Филип Џолић, један од уметника чији радови су овом приликом изложени.

"Изложба слика, Од богиње до Богородице, надахнути Божијим Духом, настала је као плод, две религиозне, стваралачке, хришћанске Ликовне колоније, у Доњој Брањевини у Републици Србији и Девину у Словачкој Републици, а које имају за циљ да својим позвањем, окупљају даровите, образоване сликаре у обе земље али и шире, ради сведочења Божије речи кроз сликарство. А у овом свету који од свог постојање „У злу лежи“, а поготово у садашњем времену, које никако није наклоњено човеку који иде за Оним који је рекао „Ја сам Пут, Истина и Живот“ а пошто је језик уметности универзалан и способан да проговори јасно, ове ликовне колоније се баве стварима које су потребне данашњем човеку, који је збуњен и тражи свој смисао. Сликари су на задатку, они врше мисао, која гледаоца ставља на запитаност, суштинских питања, смисла живота, свог позива, откровења, покајања, преображења и обожења."

Отварање изложбе улешшали су и гласови ђакона Стефан Милисавића и Ненада Живанова који су заједно извели краћи репертоар духовних песама.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару