Читај ми!

Прва дама српске моде у свету

Светлана Врањешевић Хорват, председница националне коморе за моду Србије, једна је од најзаслужнијих за успешно представљање наших модних креатора широм света у последњој деценији, па и на светском модном догађају у Чикагу који се отвара вечерас.

Наша Светлана Хорват је минуле деценије у својству председница Србије Фешн вика (Serbia Fashion Week) у чијем стварању је учествовала, уз помоћ 8 земаља чланица те међународне организације много учинила за модну индустрију Србије и њене креаторе. У међувремену постала је ипредседница Националне коморе моде Србије и члан Борда Европског Савета моде и више других светских организација које се баве модом. Захваљујући томе наши модни креатори су представљали нашу Србију на више светских модних догађаја.

Још су нам у сећању успомене на Париску недељу моде у Паризу. Представљање српских креатора у граду светлости одржано је у велелепном простору Галерије Бурбон, а тамо смо стигли, захваљујући Светлани, на позив Федерације високе моде Француске. Федерација је иначе најзатворенија и најстарија институција те врсте у свету, јер је основана 1868. године. До ове године била је потпуно затворена.
Радила сам 20 година на остварењу свог сна да Србија и српски дизајн буду део најважније недеље моде у свету. Коначно ми се оставарио тај сан", рекла је Хорват.

Постали смо, уз Португалију, део званичног програма ван Француске која је била део Париске недеље моде. Представљање српских дизајнера у граду светлости одржано је у велелепном простору Галерије Бурбон (La Galerie Bourbon), некадашњој резиденцији шпанске краљевске породице Бурбон која се налази надомак чувене Тријумфалне капије.

Захваљујући Светлани, наши модни креатори су се представили ауторским ревијама широм света.

Недавно је одржана нова Српска недеља моде - Serbian Fashion Week у Новом Саду, граду у коме је наша саговорница рођена, у коме је одрасла и школовала се и стекла светску славу, Тада је у велелепном простору Музеја Војводине пренет дух Париза у Србију, који ће се памтити. После историјског успеха који су “Serbia Fashion Week” и српски креатори у фебруару остварили у светској престоници моде – Паризу, домаћа публика је имала прилику да премијерно види колекције које су приказане на “Paris Fashion Weeku”. Представљена је изложба под називом "The First Four” у којој су се представиле четири колекције неких од најбољих домаћих дизајнера, а то су Сузана Перић, Morfium, AKKA Costumes и Lovely Apple.

Наши модни креатори и брендови Србије, захваљујући Светлани, успешно су се представили и у Павиљону Србије у оквиру Светске изложбе и у Дубајиу.

Тим поводом наша саговорница наша Светлана Хорват каже:

“Ми имамо сјајне модне креаторе и Србија се равноправно носи са водећим модним земљама света. Ми можемо да се поносимо модним креацијама Сузане Перић, која се 19. октобра представља у Чикагу и подсећам да је обележила две деценије свог модног стваралаштва сјајном ретроспективном ревијом 20 најлепших хаљина које представљају пресек њене успешне каријере. Подсећам и на креативност и иновативност још неких наших великих имена који су раме уз раме са водећим светским модним трендовима, Поменућу дизајнерке Наду Николић Кречковић, затим Милицу Тричковић, такође Јелену Малешевић, а има их још и све оне показују да је мода уметност. Волела бих да се ова врхунска визуелна уметност доживљава још озбиљније, јер ови људи су дипломирали на Академији уметности и завређују одређено поштовање", указује Светлана Хорват.

Наша саговорница је такође најавила да нас на јесењем Српској недељи моде очекује велика манифестација у трајању од 6 дана где ће бити присутно преко 70 дизајнера из целог света, у центру Новог Сада на отвореном, уз присуство симфонијског оркестра Војводине као и неколико значајних извођача.

Њих у будућности очекује много путовања, на неке од највећих “Fashion Week” догађаја као што су поред велике модне манифестације у Чикагу, такође и у Лос Анђелесу, Њујорку, Абу Дабију, Дубајиу и другим.

Заиста имамо сјајне људе талентоване за многе области уметности, а посебно за моду - каже председница наше националне недеље моде Светлана Хорват и додаје:

Жеља да постави Србију на светску модну мапу покренула је Светлану Хорват прије нешто више од десет година да остави дизајнерски посао и посвети се организацији модних догађаја.

Светлана се модом бавила као креатор пре него што сте је основала Модну комору Србије и направили Fashion Week. Ипак, желела је да нашто учини и за своју Србију и посветила се организацији модних догађаја Србије у свету – каже Светлана.

“У моди сам преко 30 година. Од тога сам двадесет година радила као модни дизајнер. Прошла сам све сегменте моде, све фазе у дизајну и производњи. Од индустрије до самосталног атељеа. Сагледала сам све аспекте овог посла и створила пуно пријатеља у свету. Током тог дела каријере, освојила сам све награде које су се могле освојити за дизајн у бившој Југославији, као и велики број иностраних награда.

Највећи дизајнерски успеси су ми Златне и Сребрне кошуте, те Златни прстен за дизајн које сам освојила на сајмовима моде у Београду, јер је иза ових награда морало да стоји много тога. Од талента, маште, доброг дизајна, преко квалитета израде, техничких могућности за индустријску производњу, до способности колекције да се пласира на тржишту. У току моје каријере дизајнера, добила сам и бројне међународне награде, али успехом сматрам ове домаће, јер су добијене у време када је постојала снажна текстилна и кожна индустрија код нас. После 20 година бављења модом упознала сам тај посао са свих аспеката. Често сам размишљала шта бих урадила када бих била у позицији да одлучујем и одређујем како ће се развијати каријера једног модног дизајнера. Одлучила сам – повлачим се из света модног дизајна јер желим да сву своју енергију, знање и пријатељства, која сам изградила у иностранству, ставим у функцију своје Србије и изградње имиџа и каријера наших дизајнера који то завређују.

Представила сам се са преко 40 колекција које сам урадила током своје каријере. Пре 12 година, контактирали су ме пријатељи из Париза и обавестили да је формиран European Fashion Council, који је тада сачињивало 18 земаља чланица. Предложили су ми да представљам Србију у EFC. Пристала сам и годину припремала документацију за учлањење, формирала Националну комору за моду Србије и пре 11 година смо примљени у EFC као 19. земља чланица. Од тог момента отворила се могућност организовања националног Fashion Week-а Србије, признатог и подржаног од стране ове институције.

EFC је кроз европски парламент лиценцирао 162 пројекта. Одлучила сам се да први у имплементацији буде SFW. Овај мрежни систем је допринио да SFW за врло кратко време, као део великог система изгради своје позиције у Европи.

Тада сам морала да донесем одлуку. Или ћу наставити своју каријеру модног дизајнера или ћу се прихватити овог великог посла. Направила сам своју посљедњу модну ревију у Паризу, поклонила се и окончала своју каријеру дизајнера. Од тог момента, па ево пуних 11 година, сву своју енергију, знање, међународне везе, контакте и пријатељства сам ставила у функцију позиционирања Србије и целог нашег региона у свијету моде на глобалном нивоу. Врло брзо, након четири године од формирања SFW-а, званично смо постали пети највећи Фешн вик Европе. Иницирали смо у European Fashion Councilu програм “Designer Exchange Programme” како бисмо помогли нашим младим талентованим дизајнерима у њиховим каријерама. SFW данас има уговоре о размени дизајнера са 34 неђеље моде из 30 земаља, а то довољно говори о успјеху и поштовању које имамо у свијету глобално.

Мода је изузетно захтевна делатност. Са једне стране то је озбиљна индустријска грана, а са друге врхунска визуелна умјетност. Наравно, предиспозиција јесте таленат, али и константан рад, учење и усавршавање. Како сам провела пуне две деценије радећи као дизајнер, познати су му сви изазови и проблеми са којима се сусријећу креатори. Од набавке квалитетног репроматеријала, проналаска обучених кадрова у производњи, па до промоција колекција и њихове продаје на тржишту.

Ситуација се потпуно промијенила када говоримо о маркетингу, PR-у, проналажењу тржишта и пласману производа. Кључна разлика између времена када сам ја почињала и радила у овој области и данашњег времена јесте интернет који је донио револуцију у свим областима живота и рада.

Нама није проблем да направимо програм, јер има довољно школованих и талентованих креатора који раде на нашим просторима, а уз то 50 одсто програма SFW су страни дизајнери који у оквиру наше размене са 34 неђеље моде широм свијета. Сваке сезоне одаберемо најбоље колекције са тих писта (Њујорк, Лос Анђелес, Малта, Милано, Париз, Будимпешта, Дубаи Фасхион Њеек), тако да имамо један од најквалитетнијих програма у Европи.

Оно што јесте стратегија SFW-а је да отвори могућности за наше креаторе и да им омогући да буду виђени у иностранству. Довођењем страних медија, купаца и људи из света бизниса из иностранства, упоредо са пласирањем наших дизајнера на стране фешн викове, корак по корак испуњавамо нашу мисију и наш основни циљ постојања, а то је оживљавање текстилне индустрије и упошљавање младних људи у сектору текстилне индустрије, која је некада била четврта индустријска грана по обрту капитала и извозу у нашој земљи.

У оквиру програма SFW-а, ревије су само један од сегмената. Током неђеље моде Србије, организују се семинари и конференције на које доводимо као предаваче неке од најеминентнијих светских стручњака из области дизајна, маркетинга, продаје, PR-а (директори продаје, маркетинга и Pr Chanel-a, Jean Paul Gaultiera, Zuhara Muraida, Diora, Givenchy...) Почасни гости су нам биле Ана Фенди, Патриција Гучи, Тјери Муглер …

Такође, изузетно важан сегмент SFW-а јесу и наша три такмичења за младе таленте- студенте академија и факултета. “Ecolution” - такмичење на тему одрживе моде и циркуларне економије у области модног дизајна, затим FTDC (Fashion Talent Designers Competition) - национално такмичење талената и EFTDC “European Fashion Talent Designers Competition)- такмичење за студенте модног дизајна са свих европских факултета и академија. Побједницима су обезбијеђена бесплатна представљања у Дубаију, Милан Фасхион Њееку и на писти СФЊ-а. Изузетно је значајно што млади таленти већ на почетку каријере имају отворене писте великих модних догађаја у свијету.
Волим што дизајнери SFW зову и “наш fashion week”, јер је очигледно зашто постојимо и шта нам је основи циљ. Као дизајнер, знам шта им је потребно и на чега треба да обратимо пажњу. Они су то разумјели, осјетили и имамо њихову подршку.

И на крају смо нашу саговорницу велику Светлану Хорват питали какви су планови?

SFW је у протеклој деценији потписао уговоре о сарадњи са 34 fashion week-а из Европе, Азије и Америке. Највећи број уговора подразумијева бесплатно учешће наших дизајнера на тим фешн виковима. То је оно што је и најбитније, да дизајнер уради своју колекцију и да може да је представи у иностранству без икаквих трошкова. Са друге стране, уговори са америчким фешн виковима су повољни за наше дизајнере, јер сходно њима они могу да учествују на овим фешн виковима са једном трећином редовне цене истих. Оно што јесте стратегија SFW-а је да отвори могућности за наше креаторе и да им омогући да буду виђени у иностранству.

Ми јесмо земља - регион који је расадник талента у свим областима умјетности. Где год да гостујемо посредством наших бројних уговора (а у протеклих 10 година наши дизајнери су били на свим меридијанима), наши дизајнери одушевљавају и публику и критику. Ми очекујемо да ће и на предстојећем светском модном догађају у Чикагу Србија и Сузана Перић бити представљени на најбољи начин!

Мода није само забава, него и бизнис. Мода је четврта индустријска грана по обрту капитала у свету. Такође, на добром смо путу да наша Србија постане земља људи са модним стилом!

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару