Читај ми!

Вече Сејшела у Адлигату, збирка необичних књига и предмета са далеких острва

Вече Сејшела и свечано отварање Збирке Сејшела одржано је у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат уз предавања почасног конзула Србије из престонице Викторије, др Миодрага Тодоровића, и новинарке РТС-а и глумице Стеванке Чешљаров.

Пред препуном салом Адлигатовог Музеја књиге и путовања представљена је једина збирка књига, предмета, филателије и нумизматике са Сејшела у југоисточној Европи.

Из сејшелских шума у Адлигат је стигао плод најређе палме на свету, познате као коко де мер, уз одобрење министарства туризма, као и оригинални бубањ за моћу, музику која је под заштитом УНЕСК-а као нематеријално културно наслеђе, а који је поклонио амбасадор сејшелске културе, изузетно познат музичар, Виктор Патрик.

„Неколико десетина књига можда не изгледа много, али ако се зна да је креолски језик добио своје писмо тек 1992. године, да је цела држава била ненастањена и да су први житељи овде стигли тек пре нешто више од два века, онда постаје јасно колико су материјали које сада можете да видите у Београду ретки и значајни. Књиге су за ову збирку послали са посветама чланови парламента, градоначелник главног града Викторије, најзначајнији писци, сликари и музичари", каже Виктор Лазић, почасни председник Адлигата.

На изложби је, поред књига, разгледница, поштанских марака, оригиналних корала и шкољки, као и сувенира, приказани и постери најлепших плажа на свету, угрожених врсти корњача и невероватних шума које због посебне климе у својим недрима чувају богат биљни и животињски свет.

Професор Тодоровић је одржао надахнуто предавање о тридесет и пет година живота на Сејшелима, о везама Србије и удаљених острва, природи, карактеру људи, развоју државе и дипломатских односа са Југославијом и Србијом.

„Професор Тодоровић је најпознатији лекар у историји Сејшела. Од фармера до председника државе – сви су своје здравље на Сејшелима поверавали његовим прецизним српским рукама, он је један од најпознатијих Сејшелаца, а сада и власник важне клинике", каже Виктор Лазић.

„Адлигат је светско чудо, и једно од ретких места у Европи на којима је разноликост планете приказана оволиким богатством. Сејшели заслужено имају своју збирку, коју отварамо баш у октобру, месецу културе на Сејшелима", изјавио је др Миодраг Тодоровић.

Присутнима се обратио Александар Ристић, амбасадор Републике Србије у Етиопији и на Сејшелима. Његова екселенција је истакла дипломатске везе наших држава и утицај југословенског државног протокола на развијање сејшелског дипломатског протокола.

Госпођа Стеванка Чешљаров, чланица оснивач Адлигата, пренела је своје утиске са путовања Сејшелима – одушевљење природом, различитим врстама плажа и културном разноликошћу земље.

Државна секретарка за туризам Републике Сејшели упутила је поздраве и поклоне за Адлигат које је Виктору Лазићу уручио Миодраг Тодоровић.

Сејшели су острвска држава у Индијском океану са 115 острва и стотинак хиљада становника. Имају највиши номинални БДП по глави становника у Африци, независна су држава од 1976. године и чланица британског Комонвелта. Бивша Југославија је била међу првим државама која је признала њихову независност, а наши људи били су заслужни за формирање дипломатске службе и протокола Сејшела, функционисање здравственог и грађевинског сектора.

 

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару