Наши модни креатори освајају свет подсећајући на отменост и елеганцију Николе Тесле

Недавно је Сузана Перић, једна од наших најуспешнијих модних креаторки, проглашена за почасног амбасадора лика и дела Николе Тесле, а 19. октобра представљаће Србију у Чикагу, на светском модном догађају.

У монографији Министарства спољних послова, између осталог представљена је Сузана Перић и њена креација ТЕСЛА, хаљина са монограмом „НТ“ у Тесла стилу. Представљени су у Храму Светог Саве у Београду. Преносимо фотографију Џинџер Вујић, потомка Едит Болинг Вилсон, супруге чувеног америчког председника Вудроу Вилсона, која је понела Тесла хаљину са монограмом „НТ“ у Тесла стилу, коју је израдио познати атеље креатора Сузане Перић.

Том приликом је прота Драган Шовљански прочитао Молитву благодарности поводом заједничког живота од 40 година са супругом Дејвидом Вујићем, последњим живим од 7 српских инжењера из групе SERBO 7, APOLO, NASA, свемирске агенције чији је водећи оснивач био наш Михаило Идворски Пупин. Тим поводом Министарство спољних послова прогласио је Сузану Перић почасним амбасадором Николе Тесле. Из света моде признање је одато за Тесла стил и Роксанди Илинчић, Слађани Тесли, Џеку Димићу, Мили Пивнички Малруни, Јелени Мандић.

У последње време Србија се у свету препознаје по најбољем тенисеру свих времена, Новаку Ђоковићу, али и по многим другим спортовима. Тој категорији наших људи све чешће се придружују и наши уметници, а у последње време значајан продор праве и уметници у сфери моде.

Наша саговорница Сузана Перић рођена је у Сарајеву 1972. године, где је похађала основну школу и гимназију. Деведесетих се преселила у Немачку где је уписала једну од најистакнутијих модних школа - Академију за моду и дизајн - у Дизелдорфу, где је и дипломирала 1999. године. Након дипломе, каријера Сузане Перић напредује. Преко 80 колекција представљених на модним сајмовима CPD Dusseldorf, Pret a Porte у Паризу било је успешно и запажено, као и властите модне ревије у Дизелдорфу, Београду и Подгорици.

Сузана Перић несумњиво је модни креатор коју озбиљни модни критичари последњих година издвају, сматрајући да је у самом врху наше модне сцене. На срећу, и мода Сузане је све чешће присутна у свету. Своје моделе представља у водећим земљама које диктирају светске модне трендове. Средином октобра представљаће Србију у Чикагу, на водећем светском модном догађају.

 Сузана, са којом колекцијом ћете се представити у Чикагу?

“Представљати Србију у Америци на светском модном догађају је огромна част и планирам да покажем спој свог јединственог стила и српских културних утицаја. Представићу колекцију која оличава елеганцију и иновативност, црпећи инспирацију из богате историје и уметничког наслеђа Србије. Сваки одевни предмет ће одражавати педантну израду и пажњу посвећену детаљима, који су постали мој потпис као дизајнера", каже Сузана Перић.

 Иако ће на том престижном догађају бити и наши људи, којих у тој регији има највише у САД, знам да ћете се током боравка у Чикагу посебно представити и нашим људима и њиховим пријатељима?

“Апсолутно, повезивање са нашом српском заједницом и њиховим пријатељима у Чикагу за мене је суштински део овог искуства. Намеравам да будем домаћин скупова и догађаја на којима могу лично да се ангажујем са локалном српском заједницом, поделим своју страст према моди и разговарам о културном значају мојих дизајна. Изградња ових веза је начин да се вратим заједници која је толико подржавала мој рад."

 Сузана, шта иначе све креирате?

“Креирам моделе који су безвременски, елегантни и разноврсни. Било да се ради о прет-а-порте колекцијама или Сузана Перић Маре колекцији, настојим да креирам одећу која оснажује даме, чинећи их сигурним и лепим”.

 Ви сте између осталог ненадмашни као креаторка која ствара хаљине из снова, о којима сањају многе девојке. Сан из снова је за многе венчаница у вашим салонима у Београду и још неким градовима. По чему се ваше венчанице издвајају?

“Оно што издваја моје венчанице је пажљива израда, пажња посвећена детаљима и укључивање значајних елемената. Блиско сарађујем са драгим муштеријама како бих разумела њихову визију, а затим то улила својим креативним додиром. Свака венчаница постаје јединствен израз младине личности и љубавне приче, често у себи садржи елементе српског наслеђа. Верујем да је овај персонализовани приступ и емоционална повезаност са сваком хаљином оно због чега се младе истичу и негују”.

 На који начим младенцима помажете да славље венчања остане за сећање целог живота?

"Мој циљ је да венчаница остане трајна успомена, а не само одевни предмет. Гарантујем да је свака хаљина направљена са највећом пажњом и квалитетом како би издржала тест времена. Поред тога, често предлажем да се у хаљину уграде значајни елементи, као што су вез или узорци чипке који имају сентименталну вредност. На овај начин, хаљина постаје опипљив подсетник на посебан дан."

 И на крају да чујемо искуство једног великог креатора како човек да буде елегантан и да буде задовољан својим изгледом...

“Елеганција за мушкарце, као и за жене, лежи у детаљима. Почиње са добро уклопљеном одец́ом, јер кројење може трансформисати одец́у. Инвестирајте у квалитетне комаде који су разноврсни и безвременски, као што су добро скројено одело или класична бела кошуља. Обратите пажњу на дотеривање, од неговане браде до углачаних ципела. Самопоуздање игра значајну улогу у елеганцији, зато увек носите своју одец́у са поносом. На крају крајева, елеганција се односи на аутентичност, па бирајте стилове и боје који одражавају вашу личност и чине да се осец́ате пријатно и задовољно својим изгледом. Самопоуздање и удобност су кључ праве елеганције", изјавила је уочи доласка у Чикаго једна од највећих модних креаторки Србије, недавно проглашена почасним амбасадором лика и дела нашег великана Николе Тесле, која је увршћена у монографију Министарства спољних послова, за Модни стил Тесле, који носи знак “НТ”. Пожелили смо јој да се својом колекцијом успешно представи и у Чикагу.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару