Читај ми!

СПОЈИ испоручио преко 330 књига Истраживачкој библиотеци у Јасеновцу

У суботу, 9. септембра 2023. године, представници Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) посетили су манастир Јасеновац у Славонији где их је примио и домаћински угостио епископ пакрачко-славонски Јован, који их је упознао са обновом манастира која је видљива на сваком кораку.

Јован Томић, секретар СПОЈИ, и мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ и покретач Аустријске службе сјећања у Србији, су овом приликом испоручили преко 330 књига о Другом светском рату за Истраживачку библиотеку манастира Јасеновац. Већина књига је на немачком језику, мањи део на српском, неколико издања је на енглеском и италијанском, а из библиотеке је потврђено да је ово до сада највреднија и највећа донација књига.

Укупна вредност, већином нових, али и половних и електронских књига је преко 6.000 евра. Од тога је СПОЈИ са 3.620 евра наменски скупљених донација купио нове књиге, док су остатак донирали Медијски центар „Одбрана“ Војске Србије, Аустријска академија наука, Градски архив града Инзбрука, издавачке куће у Аустрији и Немачкој, историчари, као и појединци из Аустрије и Србије.

СПОЈИ је акцију скупљања књига уз благослов епископа Јована покренуо 27. јануара 2023. године на Међународни дан сећања на Холокауст и скупљао све до 20. августа 2023. када се навршила 45. годишњица од упокојења Диане Будисављевић (рођ. Обексер), а уручио их је уочи 13. септембра када је празник Светих Новомученика Јасеновачких.

Библиотека се налази у обновљеној згради некадашње Српске народне школе у непосредној близини места где је био концентрациони логор смрти Јасеновац у којем је страдало неколико стотина хиљада људи, највише Срба, Јевреја и Рома. Циљ је да постане јединствени истраживачки центар на простору бивше Југославије где ће књиге о Другом светском рату, Холокаусту, порајмосу, геноциду над српским народом, Диани Будисављевић и другим темама везаним за Други светски рат, бити на располагању истраживачима бесплатно.

Током боравка у Јасеновцу представници СПОЈИ могли су да виде фреску Диане Будисављевић у цркви Светог Илије у месту Млака недалеко од Јасеновца где је за време НДХ такође страдао српски народ. У овој цркви се сваке године 22. априла обележава сећање на страдање српског народа у Другом светском рату.

После Јасеновца представници СПОЈИ су се заједно са епископом Јованом и ђаконом Миланом упутили ка Пакрацу, где су за тамошњу библиотеку у Владичанском двору испоручили неколико књига које за тему немају Други светски рат. Епископ Јован им је показао двор, који је у својој историји више пута оштећен. И дан данас се виде трагови рата како на двору тако и на Саборној цркви прекопута, али се оба објекта вредно обнављају. Пакрац је град од изузетног значаја за православне Србе, јер се у њему налази једна од најбогатијих библиотека на западном Балкану, као и нека од најстаријих српских и страних писаних дела.

Сутрадан, у недељу, представници СПОЈИ су присуствали Светој Литургији у манастиру Јасеновац где је служио отац Лука уз присуство значајног броја верника како из непосредног окружења, тако и из Републике Српске, Србије и Словеније.

субота, 06. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару