Читај ми!

Милићевић: Да подстакнемо наше младе који живе вани да размишљају о Србији

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић изјавио је да је циљ пројекта летњих кампова да подстакне наше младе сународнике који живе ван граница земље да размишљају о Србији, да размишљају да кад заврше школе и факултете то своје знање употребе у Србији.

"Желимо да они схвате да су увек добро дошли у Србију, ма где да живели они су Срби и они су наши најбољи амбасадори, они су ти који у будућности треба да граде мостове пријатељства између Србије и држава у којима живе", рекао је Милићевић.

Према његовим речима пројекат летњих кампова за децу из дијаспоре је један од пројеката који његово министарство реализује уз подршку Владе Републике Србије и председника државе, и обухвата 22 кампа по целој земљи, подељене на три тематске области: културно-уметничка друштва, спортске кампове и научно-образовне, односне ЕКО кампове.

Милићевић је навео да су Сјеница, Аранђеловац, Осеццина, Књажевац, Горњи Милановац, Сокобања, Сремска Митровица и Тутин само неке од локалних самоуправа у којима ће бити одржани кампови, да ће у камповима боравити 5000 деце, и додао је да ће деца у камповима боравити од пет до седам дана, у зависности од програма који је предвидела локална самоуправа у којој се камп налази.

"Циљ нам је да поред онога што су тематске области кампова наши млади из дијаспоре се упознају и са културно-историјским знаменитостима и да њиховом срцу још виссе приближимо Србију", рекао је Милићевић.

Он је најавио да је за завршницу кампа предвиђен дефиле и церемонија која ће бити одржана на две тематске целине у Београду, када ће се окупити сва деца која су боравила у камповима, и додао је да се овај пројекат не завршава реализацијом кампа, већ ће деца поново доћи у Србију током октобра или новембра, за завршну манифестацију.

"Они дођу у Србију, разговарају са својим вршњацима, размењују знања и искуства, ја сам убеђен да ће ово постати традиција, да ћемо и почетком наредне године имати наставак реализације овог програма", изјавио је Милићевић.

Он је објаснио да је крајњи циљ да се ојачају постојеће и стварају још чвршће везе између Србије и наших сународника који живе ван Србије, да се приближи Србија дијаспори и дијаспора Србији, и подсетио је да је важан корак ка томе био Видовдански сабор одржан овог лета који је у Скупштини Србије окупио представнике 275 удружења и организација који окупљају Србе ван Србије.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару