Читај ми!

Српско драмско позориште са 50 глумаца основано у Чикагу

Српско драмско позориште које броји више од 50 глумаца, основано је у Чикагу при Цркви Светог Николе, у оквиру новог Спортско-културног центра "Никола Тесла".

Најмлађи чланови овог театра за јесен припремају представе "Како су постале ружне речи" Душка Радовића и једну специјално за њих написану - "Ко се задњи смеје".

Управник позоришта Игор Обрадовић напомиње да је оснивање Српског драмског позоришта сјајна вест за заједницу коју представља.

"Верујемо да наша заједница у Чикагу и САД, стварањем Српског драмског позоришта није добила само још једно позориште већ институцију која ће промовисати српску културу, чувати традицију, језик и радити на повезивању наших организација из матице и расејања", навео је Обрадовић који је изразио уверење да ће захваљујући имању које је српска црква купила у Лајонсу, Чикаго добити савремену сцену на којој ће се изводити представе за памћење.

Обрадовић је главни глумац у кракометражном филму "Сладолед", приказаном на више од 20 фестивала широм света.

Премијера овог остварења биће у Србији, на Карловци филм фестивалу 12. августа.

Он каже да су желели да покрену позориште које ће тинејџере подстаћи да уче српски, јер је приметно да им ниво знања опада када крену у школу и почну више да говоре енглески.

"Посебно ме радује што многи од њих распуст користе да вежбајући текст уче српски и што су ми послали снимке како се припремају за представу Ко се задњи смеје чак и током обиласка стадиона у Мајамију на којем Новак побеђује, али и са вожње квадова у Србији", навео је Обрадовић и додао да им је жеља и да сарађују са позориштима из Чикага и Канаде и да заједнички организују Дане српског позоришта где би се сваки театар представио бар са једном представом.

Наглашава да позориште нису основали само као нови вид 'забаве' већ да уз озбиљан рад направе резултате. Како каже, намера им је да представе које припреме покажу и деци широм Србије, Републике Српске и Америке али и да буду домаћини и позориштима како из Србије, нашег региона, тако и онима из шире дијаспоре.
"Постављањем позоришних комада желимо да децу на другачији наццин инспиришемо да побољшају знање и да то што науче пренесу на вршњаке", навео је Обрадовић и подсетио на значај неговања српског индентитета, али и на чињеницу да је и председник Србије апеловао и на децу из региона да негују српски и уче "ћирилично писмо".

Додао је да га радује што су објединили дечје и позориште за одрасле, и што су се и наши људи и из околине Чикага активно укључили у активности Спортско-културног центра Никола Тесла.

"Важно нам је и то што већ имамо и комад 'Ко се задњи смеје' који је специјално за нас написала Силвија Оташевић из Мајамија, добитиница прве награде Матице исељеника за дечју књижевност Растко Петровић, установљене поводом седам деценија рада те веома важне институције. Оташевић је добитница и два Доситејева пера, о којем одлучују београдски ђаци који су две њене књиге "Олимпијски сан" и "Плуркини мускетари" порогласили за најбоље", навео је Обрадовић.

Представа "Ко се задњи смеје" проткана је српском традицијом али и најсјајнијим чињеницама српско-америчке историје.
Обрадовић наглашава да ће представа публику насмејати и на тренутке емотивно дирнути, и показати им да праве вредности увек побеђују.

"Представа ће бити извођена уз моралну подршку "Управе за сардању са дијаспором и Србима у региону", казао је Обрадовић.

Важна ствар коју припремају је, како каже и комедија "Дупљаци" по тексту Драгише Кашиковића, једног од најзначајнијих стваралаца у дијаспори.

Према његовим речима, радиће и на тексту оснивача Теслине научне фондације Николе Лончара, како би причу о једном од највећих изумитеља које је свет икада имао, пријатељима широм САД испирчали на посебан начин.

"Додатна лепота нашег позоришта је у томе што деца и родитељи имају шансу да се нађу у истој представи, као што је био случај у филму "Сладолед", где сам кадар делио са ћерком Анђелином" каже Обрадовић.

Подсетио је да је "Сладолед" уз филм "Бановић Страхиња" отворио и Дане српске дијаспоре које је организовала Амбасада Србије у Вашингтону.

Додао је да у циљу њихове заједничке мисије очувања и промоције ћирилице Силвија Оташевић управо завршава и "Вукову ћириличну барку".

"Оташевић је покренула бесплатни сајт "Цака за ђака" - креативну пречицу за очајне мале писце, каја ће их у четири једноставна корака научити како да напишу састав када затаји примена општих правила као што су увод, разрада и закључак" каже Обрадовић.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару