Читај ми!

Спомен обележје српским заробљеницима из Првог светског рата у Италији

У Доломитима, недалеко од Трента (Италија), средином јула, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, три конзулке, три даме, Ивана Стојиљковић, Марина Лозар и Радмила Селаковић, у пратњи представника дијаспоре и италијанског народа, посетило је место које су српски заробљеници, измучени, болесни и гладни, крчили у шуми изнад Кастелана, не знајући да ће век касније њихови потомци у миру ходати истом том стазом.

Поплава емоција, суза, сећања, стихова, као и звуци песме "Тамо далеко” бенда Видовдан, мешала се у присутним гостима. Сусрела се прошлост са садашњошћу, преплитала се обећања о очувању српско-италијанског пријатељства са заклињањем на незаборав српских заробљеника, на њихове огромне жртве у аустроугарским затворима, како сам натпис спомен плоче каже: У славу српских војника и цивила који су били жртве последица тешког рада и нехуманих услова у аустроугрском заробљеништву и интернацији током Првог светског рата.

После откривања спомен-обележја, натпис на спомен плочи прочитао је министар Никола Селаковић.

Један од најнежнијих тренутака је био тај када је дете донело мали венац и положило га на спомен-плочу, а министар Селаковић га је узео у наручје. Тренутак у ком се слави сећање на настрадале српске заробљенике, а наследник српског рода у дијаспори полаже венац на њихова страдања и осмехује се животу. Симболичан циклус живота.

Прошлост и будућност су се среле на једном месту, да исписују странице српско-италијанског пријатељства, а све то уз присећање на италијанске лађе-спаситељке српске војске, које је споменула професорка Рада Рајић Ристић говорећи своју поему Победа/ Vittoria на свом матерњем, српском језику, а Лидија Радовановић ју је прочитала на италијанском.

У име Савеза Срба у Италији присутнима се обратила председница Лидија Радовановић ставивши акценат на допринос свих српских удружења, која током целе године у сарадњи са италијанским институцијама, раде на побољшању слике српског народа.

Лидија је, поред осталог, истакла да је српски народ изашао као победник из два рата, а да је отеран са вековног огњишта, из Хрватске и са Косова, које је срце Србије и о коме певамо песме и данас.

"Србија је победила и у Првом и у Другом светском рату и то никада није искористила, него је помагала и своју браћу, па су тако Хрвати, који су у Другом светском рату били на страни нациста а тек на крају рата пришли опет Југославији, добили Истру и Далмацију, као ратну одштету Италије према победнику, који је била Србија, једина која се одмах од почетка Другог светског рата борила против фашиста и нациста. Тако и када се завршио Први светски рат, Србија није ујединила све територије где су живели Срби, него је понудила стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а касније Краљевине Југославије", открила је Лидија.

Случајност је умешала своје прсте и баш неколико дана уочи откривања спомен-плоче, господин Албино је пронашао на свом имању прстен који је припадао једном од српских заробљеника и поклонио госпођи Стојиљковић, која није могла да суздржи сузе изазване гестом уручивања аманета.

"Дивно је било и ове, друге године за редом, видети како је локалној власти Кастелана, Роверета и Регије Трентино - Алто Адиге, стало да се историја, која се тиче српских заробљеника из Првог светског рата, сачува од заборава. Дирнуле су нас речи, посебно Енза, Маурициа и Клаудиа, који се и даље сећају да су им деде причале о неким Србима, који су сваке ноћи око 3.45 кретали на врх планина изнад Кастелана да би градили путеве, жичаре итд. и захваљујући њима ти корисни путеви су остали локалном становништву. Рекли су нам још да ни један српски заробљеник из тог периода није никада починио ниједно лоше дело, а када је и сама Италија ушла у рат са Аустроугарском, помагали су им у ослобађању те територије", додаје Лидија која је присуствовала сусрету и претходног дана.

Дан раније, 15. јула, министар Селаковић је нагласио да је Србија мала земља која је пуно ратовала, зато што се налази на раскршћу између Истока и Запада, али да је Први светски рат однео највише жртава, 52% мушког активног становништва Србије из тог периода.

Министар је рекао да ће предложити Влади Србије да се од следеће године одреди један датум када ће се у Кастелану и у Србији обележавати ово херојство српских заробљеника, као и да жели да доведе студенте Војне академије из Србије, као и извиђаче, да дођу да упознају ову територију Регије Трентино - Алто Адиге и да заједно са локалним италијанским извиђачима и војницима реда Алпини, пређу заједно те стрме путеве око Кастелана, које су прелазили српски заробљеници док су били на принудном раду на тим територијама за време Првог светског рата.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару