Читај ми!

Пола века рада Културног центра Србије у Паризу

У Културном центру Србије у Паризу синоћ је отворена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, којом почиње обележавање јубилеја - 50 година постојања ове установе.

Изложбу је  отворила  потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић која је том приликом рекла да Културни центар у Паризу има значајну улогу у јачању културних веза између Србије и Француске јер париској и француској публици успешно приближава сву разноликост и разноврсност српске културе, градећи мостове и повезујући наше народе, институције и појединце.

Гојковић је подсетила на чињеницу да се велики број уметника из Србије школовао у Паризу и у том граду стекао светску славу, да међу њима, својим даром и аутентичном сликарском вештином Сава Шумановић заузима почасно место, а његово дело верно симболизује повезаност култура две земље.

„Дела знаменитог српског сликара присутна су у Паризу,  једном од светских центара уметности, дуже од једног века. Престоница Француске послужила је српском сликару као тема и мотив за нека од најзначајнијих радова његовог опуса. Дружећи се и сарађујући са најутицајнијим уметницима свога доба у овом граду, Сава Шумановић преносио је у отаџбину не само своје импресије о актуелним уметничким кретањима, већ и дух једног времена“, истакла је министарка културе.

Она је додала да је захваљујући томе, али и свему осталом што је урадио за српску културу, његов утицај превазишао оквире искључиво сликарског мајсторства по коме је најпознатији.

„Као и у време у којем су у Паризу живели и стварали Надежда Петровић, Сава Шумановић, Паја Јовановић, тако и у периодима у којима су у Паризу своје уметничке изразе градили Мило Милуновић, Петар Лубарда, Владимир Величковић, Љуба Поповић и други српски великани, и данас је култура веома важна за слику коју једна држава о себи шаље у свет. И ова изложба сведочи о томе да је наша уметност интегрални део светске и европске сцене и да је српска култура одувек била у динамичном односу с другим културaмa“, истакла је министарка Гојковић.

Такође је додала да су међународне активности уметника, установа и организација међу приоритетима Министарства културе, a Културни центар Србије у Паризу једна од највиталнијих тачака културне дипломатије.

Гојковић је подсетила а да су на овом месту излагали и наступали бројни познати ствараоци из наше земље и да је Културни центар био полазна тачка бројним младим уметницима ка светски познатим каријерама.

„Културни центар Србије у Паризу чини да боље упознамо и више разумемо једни друге и да заједно негујемо традиционално пријатељство између два народа“, додала је Гојковић.

Изражавајући захвалност Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији Матице српске на томе што су овом изложбом увеличали велики јубилеј и заједно с Министарством културе и Културним центром Србије у Паризу допринели да Србија и српска култура буду представљене у најбољем светлу, Гојковић је рекла да је сигурна да ће ова изложба љубитељима уметности дати нови подстицај да проникну у саму срж стваралаштва Саве Шумановића, као и да ће публика још једном моћи да се увери у непроцењиво богатство српске културе.

Руководству и запосленима у Културном центру министарка је честитала 50 година постојања ове установе, уз жељу да остане оаза креативности и тачка спајања Србије, Француске и свих поштовалаца уметности.

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ која ће за посетиоце бити отворена до 23. јуна заснива се на истоименом пројекту који је реализован као један од водећих пројеката у оквиру програма Фондације Нови Сад 2022 - Европска престоница културе, с идејом да се изложбом у Културном центру Србије представе најновији резултати истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом.

Представљено је девет слика и четири цртежа из Галерије Матице српске и осам цртежа из Спомен-збирке Павла Бељанског, затим видео анимације слика „Доручак на трави“ (Спомен-збирка Павла Бељанског) и „Пијана лађа“ (Музеј савремене уметности Београд), а поставка ће додатно бити употпуњена посебним видео сегментом  са важним примерима Шумановићевог сликарства, као и радовима његових узора и савременика из јавних и приватних колекција.

Изложба и промоција публикације „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ реализују се под покровитељством Министарства културе, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Француског института у Србији – Огранак у Новом Саду.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару