Театарска смотра националних заједница у Мађарској

На конференцији за штампу поводом традиционалног Фестивала „Jelen/lét” - Присутност, који представља својеврсну театарску смотру националних заједница у Мађарској, представљен је програм фестивала који траје до 27. марта.

На самом почетку изведен је колаж песама на језицима 13 народности које учествују на овом фестивалу, дочаравајући за тренутак чудесну атмосферу ове смотре.

Конференцију је отворила др Жужана Доша, уметничка директорка словачког театра „Cervinus“. Она је истакла да овај фестивал, који се већ шести пут одржава у Националном театру, предстваља важну ствар у животу народности. Једном фестивалу је потребан дом, а Фестивал „Jelen/lét” се одвија, како га ми доживљавамо, у нашем дому“, рекла је Доша и предала реч Атили Видњанском директору Националног театра Мађарске.

Он се захвалио Народносном театарском удружењу и потпредседнику Милану Русу, чија је идја била да народносни позоришни фестивал нађе своје место у Националном театру и истакао да је овогодишњи фестивал “Jelen/lét” сврстан међу пратеће програме „Позоришне олимпијаде“, десете по реду на којој учествује 58 земања са 750 представа.

На његов говор се надовезао Миклош Шолтес, државни секретар задужен за односе са верским и националним заједницама у Мађарској влади. Шолтес је пријатељским говором поздравио поновно одржавање фестивала и представнике осам народности, који ће се на овогодишњем фестивалу извести своје позоришне представе. Те напоменуо да међу нама нема никог кога не дотиче данашња тешка ситуација, рат и економска криза али да међутим и у овим тешким условима, мађарска влада подржава одржавање Фестивала “Jelen/lét”, који ће бар на кратко време да нас удаљи од стварности.

Од Милана Руса, директора Српског позоришта у Мађарској, које је главни организатор и координатор фестивала, смо сазнали појединости о програму фестивала, који почиње 19. марта и трајаће девет дана. За то време, биће приказано петнаест позоришних представа, а новина у овогодишњем програму су радионице и неколико самосталних вечери, на којима ће се представљају истакнути уметници народносних позоришта.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво