Читај ми!

Витез бритке речи Пеца Поповић у седишту Малтешких витезова

У суботу 4. фебрура 2023. у здању Palazzo Sapienti, у малтешкој престоници Валети, одржано је књижевно вече Петра Пеце Поповића у присуству четрдесетак поштовалаца, већином припадника екс-југословенске дијаспоре.

Петар Пеца Поповић, рођен је 1949. године у Београду и спада у ред најзначајнијих музичких критичара и публициста на просторима бивше Југославије. Пун духа и енегичан, у својој осмој деценији живота и поред озбиљних здравствених проблема, Пеца Поповић одлучио се за својеврсну књижевну турнеју по Србији, простору бивше СФРЈ и европским градовима у којима живи и ради већи број припадника наше дијаспоре. Промоција у Валети била му је 31. у низу. На њој је поред књига „Пролећа у Топчидеру" (2020), „Трагови у бескрају" (2021) и „Чувар бувље пијаце" (2022), аутор представио и посебну књижицу „Малта 2008/2014/2022.", која носи три приче о поменутом медитеранском острву и која је урађена у малом тиражу на специјалном папиру.

Пре поменутих, Поповић је објавио још две књиге: „Рокописи" (Zepter Books, 2008.), и „Бити рокенрол" (заједно са проф. Универзитета у Београду Михајлом Пантићем) (2016). Издавач ових дела је Књижевна општина Вршац, која је прошле године обележила пола века постојања и стогодишњицу рођења свог оснивача, чувеног песника Васка Попе.

Здање Palazzo Sapienti, датира из 1582. године и седиште је Реда Светог Јована јерусалимског - Витезова хоспиталаца. Сада већ давне 1964. године, баш када је Малта стицала независност, последњи југословенски Краљ, Петар II Карађорђевић, патрон и велики мајстор поменутог витешког реда, купио је ову палату и у њу сместио седиште реда. Данас ово здање у срцу Валете, поседује и музејску поставку.

Током двочасовне промоције, Пеца Поповић се осврнуо на најзначајније моменте своје запажене каријере у које спадају покретања веома утицајних штампаних и електронских музичких медија, организација значајних концерата, дискографска видовитост да пружи прву прилику, касније битним југословенским групама и соло извођачима.

Сегмент промоције који је Поповић посветио својим пријатељима и колегама, који више нису међу живима, употпунила је македонска кантауторка Дениција, извевши неколико нумера из опуса Индекса, Бијелог дугмета и Ђорђа Балашевића.

Модератор овог прворазредног културног догађаја био је новинар Игор Филевски, веома ангажовани члан македонске дијаспоре у овом делу Европе.

Гостовања књижевника, музичара и глумаца са простора бивше Југославије на Малти су веома ретка, те посебну захвалност публика дугује организаторима ове књижевне вечери: Радију You Go Slavia са Малте, Радио Кругу из Цириха и Радију Мост, као и истоименој фондацији.

Поповић је за ову и наредну годину најавио излазак још две његове књиге, тако да свима који су пропустили ову прилику, остаје нада да ће имати бар још једну прилику да на Малти виде и чују овог врсног аутора бритког пера. 

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару