Српски народни савез проширио фестивал српског филма на Вашингтон и Бостон

Српски народни савез је успешно завршио прошлу годину проширијући своју културну делатност широм Америке. Поред традиционалног фестивала српског филма који Српски народни савез организује сваке године на Питсбуршком универзитету, прошле године је проширена делатност фестивала у Вашингтону и Бостону.

Српски народни савез је у сарадњи са Канцеларијом Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције, Српском православном црквом Св. Луке у Вашингтону и амбасадом Републике Србије организовао дводневни Фестивал српског филма у Вашингтону 20. до 21. октобра прошле године.

Првог дана фестивала су приказани филмови „Santa Maria della Salute" Здравка Шотре, „Престо Светог Саве" Јакова Попова, „У почетку беше слово" Јакова и Злате Попова, „Михајло И. Пупин - пут ка светлости" Саве Сајка и Лава Јержебека и „Био двапут један краљ" Војина Васовића.

Другог дана фестивала приказан је филм „Теслин народ" у режији Жељка Мирковића у Лендмарк И стрит биоскопу. Филм говори о достигнућима и судбинама многих америчких Срба у протеклих 200 и више година почев од Ђорђа Шагића, првог познатог Србина у Америци, до Михајла И. Пупина и Николе Тесле, српско-америчких научника и проналазача, српских исељеника током и након Првог и Другог светског рата па све до данас. „Теслин народ" наглашава укупан допринос америчких Срба у изградњи Америке и света.

Оба дана фестивала деца и одрасли су имали прилику да науче нешто ново о српској култури, науци и традицији. На фестивалу су, између осталих, били присутни Њ.Е. Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Србије у Вашингтону, Њ.Е. Бојан Вујић, амбасадор Босне и Херцеговине у Вашингтону, Обрад Кесић, директор Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције, отац Василије Вранић из српске православне цркве Св. Луке у Вашингтону и други истакнути гости и представници амбасада.

Након приказивања филма „Теслин народ," публици су се обратили Дејвид Вујић, учесник космичког Аполо програма током 1960-тих и 1970-тих година, Жељко Мирковић, редитељ филма, Џек Димић који глуми Николу Теслу у филму, Обрад Кесић и Милош Растовић, сценариста филма. О целокупном догађају Глас Америке из Вашингтона је известио под насловом „Теслин народ: прича о српским исељеницима у Америци".

Велики успех Српског народног савеза се везује и за промоцију документарног филма „Теслин народ" у Америци. Филм се квалификовао за номинацију награде Америчке филмске академије Оскар у категорији документарног филма. Приказиван је од Питсбурга, Њујорка, Вашингтона, Бостона до Кливленда, Чикага, Лос Анђелеса и других америчких градова.

У организацији сталне дипломатске мисије Републике Србије у Уједињеним нацијама, филм је такође приказан у главној сали Уједињених нација у Њујорку 17. октобра. Стране дипломате и амбасадори су имали прилику да се више упознају са достигнућима америчких Срба и њиховој улози у изградњи Америке и света. „Теслин народ" је приказан и на Харвард универзитету у Бостону 8. новембра. Након приказивања филма Жељко Мирковић, редитељ, и Милош Растовић, сценариста, су се обратили публици и одговарали на питања студената и професора.

Филм је посебно био инспиративан за студенте који су имали прилику видети шта могу постићи у животу и бити поносни на своје српско порекло. У децембру месецу филм је приказан на фестивалу српског филма у Чикагу где је Милош Растовић, сценариста филма, представио филм и говорио о српском наслеђу и историји у Америци:

„Када су српски исељеници долазили на амерички континент, они нису донели само своје таленте, спремност да се жртвују за идеале слободе, већ и своју душу. Душа је оно што нас разликује и уздиже од других. Она је магнет који повезује Србе који живе у различитим земаља и континентима. Владика Николај Велимировић који је и сам био исељеник у Америци описујући историју српског исељеништва је рекао:

Све је то једна задивљујућа епопеја, започета од оних српских сељака, који бежећи од тираније ћесарске и султанске доселише се у ову земљу слободе, не да уживају но да се што више оспособе носити бриге светосавске и помогну својима на старом огњишту носити те исте бриге и тако кроз стотину и више година, све до данас. Уколико будемо на путу Николе Тесле, Михајли И. Пупина и других великана који су поменути у филму и који су дали велики допринос изградњи Америке и света, можемо бити сигурни да нећемо бити изгубљени ни за нашу веру, ни за нашу отаџбину нити за нас саме", рекао је Растовић.

Филм „Теслин народ" је архивиран у следећим библиотекама и архивама: стална поставка Америчке филмске академије уметности и науке у Лос Анђелесу, Конгресној библиотеци у Вашингтону, универзитетским библиотекама на Харвард, Колумбија, Јејл, Њујорк, Принстон, Питсбуршком универзитету, Дјукејн универзитету, Пенсилванија универзитету, Хиландарској истраживачкој библиотеци државног универзитета Охаја, универзитету Оксфорд у Великој Британији, Народној библиотеци Русије у Петрограду, Московском државном институту за међународне односе (МГИМО универзитету), Александријској библиотеци у Александрији у Египту, Националној библиотеци Француске у Паризу и друтим библиотекама и архивама.

У новембру Српски народни савез је први пут организовао фестивал српског филма посвећен деци у српској православној катедрали Св. Саве у Бостону. Приказани су филмови за децу како би се она више упознала са српским језиком, историјом, православном вером, традицијом и културом. Приказани су следећи филмови: „Престо Светог Саве" Јакова Попова, „У почетку беше слово" Јакова и Злате Попова, „Михајло И. Пупин - пут ка светлости" Саве Сајка и Лава Јержебека, „Био двапут један краљ" Војина Васовића, и „Радиовизија" Грегори Зупанца, Игора Симића, Владимира Славића, Јелене Милуновића и Милоша Томића. Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза, упознао је присутне о делатности Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци које постоји од 1901. године.

Српски народни савез је 21. новембра организовао предавање „Јасеновац: неизговорени геноциди и холокост, 1941 - 1945" и изложбу „Анатомија заборава" Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у америчком Конгресу у Вашингтону. Овај догађај је био посвећен усташком геноциду који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској (НДХ) у току Другог светског рата. То је било први пут у последње две деценије да се амерички Конгрес бавио овим питањем. Амерички конгресмени, сенатори, дипломате, страни амбасадори, представници владиног и невладиног сектора и америчких медија имали су прилику да се више упознају са овим делом српске историје Другог светског рата. Изложба „Анатомија заборава" је планирана да буде путујућа изложба по америчким градовима ове године.

Крајем године проф. др Предраг Петровић са Филолошког факултета универзитета у Београду је одржао предавање „Амерички сан Карла Малдена" у Енглеској националној соби Катедрале знања Питсбуршког универзитета. Предавање је било посвећено Карлу Малдену, најпознатијем српско-америчком глумцу у историји Холивуда. Проф. Петровић је истакао да је Малден у многим приликама наглашавао да је поносан на своје српско порекло:

„Ја сам срећан да сам рођен у српском дому, да сам крштен у српској цркви, поносан што сам редовно одлазио у цркву и певао у српском хору. Био сам одушевљен да сам то носио читав живот."

На овим догађајима амерички Срби и американци су имали прилику да више чују о Српском народном савезу, улози америчких Срба у изградњи Америке и света, српским патњама, страдањима и геноциду који је почињен над њима током Другог светског рата и о српској култури, традицији и вери. Ови догађаји у организацији Српског народног савеза су омогућили да се још више учврсте везе између америчких Срба и мост са матицом и њеним наслеђем.

Сава М. Хајдин, оснивач Српског народног савеза, је рекао да семена која сејемо сада „могу израсти у чврсто дрво које шири своје гране где год има Срба у Америци и Канади." Његова визија је била да Српски народни савез постане светионик српства и светосавске традиције у Америци. Следећи његов и других пионира пут који су градили српске организације и цркве у Америци можемо бити сигурни да са овом делатношћу учвршћујемо пут у очувању нашег идентита у Америци за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару