Побољшање имиџа Србије, заједничка акција

Протеклог викенда у Бечу СПКД "Просвјета" je, у оквиру својих "Сусрета и разговора" представила широј јавности "Радио Младост" из Цириха, који ове године обележава 20 година постојања и рада.

Просвјетини сусрети и разговори у Храму Светог Саве у Бечу одржани су у суботу 20. маја 2017. године. Тражени су одговори на следећа питања: Колико су Србима у расејању потребне културне институције и информативни програми? Да ли можемо сами, колико нам може помоћи матица, а колико земља у којој живимо?

Отварајући скуп проф. Светлана Матић, секретар је нагласила да је улога медија у расејању важна за поправљање српског имиџа у свету, повезивање са земљом домаћина, али да је неопходна њихова професионализација и сарадња са матицом.

Виолета Алексић је присутне обавестила да је српски Радио Младост основан 1. априла 1997. у Швајцарској и да се емитује сваког четвртка од 20 до 21 сат, а да је смештен у медијској кући Канал К у Аарау. Много успешних емисија стоји иза ове редакције, на челу са садашњом главном и одговорном уредницом Анђелком Красојевић.

„Гости из свих друштвених сфера српске заједнице у Швајцарској, безброј телефонских укључења широм света, као и гостовања еминентних личности из дијаспоре и матице су саставни део овог радија. Имамо добру сарадњу са Радио Београдом и РТС-ом. Поред аналитичког осврта на збивања у у српској заједници у Швајцарској, програм сачињавају и вести из културе из матице, али и из српске дијаспоре широм света. Радио Младост је заступљен и на интернету, а свака емисија је забележена и пропратним снимком на Yоu tube каналу," истакла је Алексићева.

Након овог излагања развила се интеренсантна дискусија, а наглашена је потреба да се један такав медиј оснује и у Аустрији, с обзиром на бројну српску дијаспору која живи на овим просторима.

Виолета Алексић је бечкој публици представила део свог књижевног стваралаштва. Читала је стихове из књига Ниси ти мени било ко, и Када се храброст одробија, што је изазвало интересовање присутних.

Сусрет је завршен заједничким фотографисањем и потписивањем књига, а договорени су и предложени заједнички пројекти на очувању српског језика и културе у наредном периоду.

Овој вечери су, између осталих, присуствовали протојереј - ставрофор Крстан Кнежевић, др Зорица Мијалковић, Ђорђе Јовановић, ликовни уметник, Весна Клингер, председница удружења Фокус и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи