Изложба Радмиле Лиздек у београдском УЛУС-у

Уметница из Требиња Радмила Лиздек, 17. маја у галерији УЛУС у Београду, премијерно представља најновији циклус слика насталих у 2016. и 2017. години. Ова сликарка препознатљивог рукописа негује асоцијативну поетику у којој се естетика дела темељи на вишезначном ишчитавању знака – колористичке мрље, као једном од идиома њене поетике. Изложба траје до 30. маја 2017.

Њен рад, по речима Неле Тонковић, ауторке текста у каталогу, на првом месту се одликује: „тачним дијагностицирањем одређених суштинских питања живота савременог човека  била то усамљеност, заглушујућа бука окружења у којем тишина постаје све несхватљивија или напуштеност, све су то теме којима Лиздек прилази помно их испитујући и нудећи расплет само унутар рецепције њеног рада, никако сугеришућу неко универзално, те можда управо зато и непостојеће, решење.

У свом новом циклусу слика великих формата, Радмила Лиздек бави се опет виталном темом човековог окружења, премда виђеним на један другачији начин, који избегава банализацију буквалног „преписивања" природе, већ је претаче у доживљај који нам уметница предочава у форми готово апстрактних композиција. Ипак, сасвим је јасно да оне носе одређену асоцијативност призора која пажљивом посматрачу јасно указује о чему се ради. 

Живећи и радећи у пределима нетакнутих природних лепота, а истовремено имајући и искуство другачијег живота, оног у регионалним метрополама, Лиздек се одлучује да у свом новом циклусу представи оно што су за њу истинске вредности човековог окружења. Чињеница да данашњи човек те вредности превиђа као да је допринела одлуци уметнице да их замисли на несвакидашњим форматима и тако нагласи њихову важност унутар свог интимног света и поретка. Њен поглед у земљу и небо нису тек насумице упућени, већ почивају на дуготрајном, упорном и аналитичком сагледавању материје од које су земља и небо, у нашим очима, начињени. Зато их и представља толико једноставно, готово на нивоу знака, како би свима били препознатљиви и како би говорили искуству сваког појединца." (Нела Тонковић, сегмент из текста у каталогу изложбе)

Биографија

Радмила Лиздек (1970) је рођена у Невесињу. Академију ликовних умјетности завршила је у Требињу у класи проф. Милорада Ћоровића, на смеру Сликање и мастер студиј на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Милана Сташевића. Тренутно је на докторским студијама, на смеру Сликање на АЛУ у Београду. Запослена је на АЛУ Требиње.

До сада је приредила двадесет самосталних изложби и учестововала на бројним групним изложбама.

Награде: прва награда за слику на конкурсу ЛОТ Требиње 2013; прве награда за видео рад на АЛУ Београд 2014.

Члан је УЛУС-а од 2016.године. Организатор је Међународне умјетничке колоније Ластва Требиње. Живи и ради у Требињу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи