Изложба "Моје Јадовно" у Берлину

Изложба "Моје Јадовно", о комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић-Јадовно-Паг, где је од јуна до августа 1941. године убијено преко 40.000 Срба, Јевреја и Рома, од тога 38.000 Срба, отворена је 23. априла у Берлину, у организацији огранка СПОЈИ у Немачкој и Удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке.

Овај комплекс логора смрти се води као претеча злогласног логора Јасеновац - Доња Градина, нашег највећег стратишта у новијој историји Срба.

У Храму Светог Саве у Берлину, 23. априла, после Свете Литургије, свечано је отворена изложба, нагон чега је одржана дискусија о страдању логораша.

Поред великог броја присутних, догађају је присуствовао и Душан Ј. Басташић, председник удружења Јадовно 1941, као и представници амбасада Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Басташић је рекао да у подручју Велебита и Личког поља, у крашким јамама, безданима дубине између 50 и 80 метара, почивају и сада кости српских мученика, и да су на том подручју регистроване 32 јаме, да је за 132 дана постојања логора убијено 40.123 људи, од којих 38.010 Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи