Милан Тодоровић награђен на фестивалу хорор филма у Москви

Милан Тодоровић, редитељ домаћих филмова "Зона мртвих" и "Мамула", као и продуцент прошлогодишњег филма "Процеп", награђен је на управо завршеном фестивалу хорор филма у Москви специјалном наградом за "интернационални допринос развоју хорор жанра".

Фестивал Капля - руски међународни фестивал хорор филма, највећи је жанровски фестивал у Русији. Основан је 2010. и од тада сваке године привлачи велики број љубитеља жанра, као и гостију. До сада су гости били Стјуарт Гордон, Руђеро Деодато, Брајан Јузна, Лојд Кауфман и други.

Поред филмских премијера, ретроспектива старих остварења и разних радионица, на фестивалу се одржава и мастерклас на којем је ове године учествовао и Милан Тодоровић, заједно са легендом италијанског хорора Серђом Стивалетијем, као и глумицом из холивудског хита The Conjuring 2, Лорен Еспозито.

Тодоровићу је награда уручена на церемонији затварања, док је након церемоније, фестивал затворио српско-словеначко-корејски филм Процеп у режији Дејана Зечевића.

"Огромна је част што су мој досадашњи рад на пољу хорор жанра препознала браћа Руси, и што сам ово признање добио баш у Москви. Русија постаје све препознатљивија по својим жанровским филмовима на међународној сцени, а чињеница је да се и наша кинематографија лагано позиционира и постаје препознатљива по специфичним жанровским филмовима које наши аутори стварају. Чврсто стојим иза става да је жанровски филм важан за домаћу кинематографију, јер омогућава широкој публици ван уметничких фестивала да виде нека наша дела, и да чују за српски филм. Надам се да ће ова награда бити подстицај у том смеру и другим ауторима да стварају филмску страву и ужас. За хорор жанр сам се определио још као мали, јер сам обожавао да гледам хорор филмове.

А када сам завршио факултет и пожелео да правим своје филмове и да се професионално бавим тиме, схватио сам да је хорор жанр нешто што ће публика гледати широм света, од Јапана до Америке, и да ће љубитељи са једнаким жаром гледати и филм из Холивуда и филм из Србије малог буџета. Желео сам да правим филмове које ће људи из свих крајева света желети да виде, а такође да то буду филмови које ћу и ја сам моћи често да гледам а да ми не буду досадни", каже за Програм за дијаспору РТС-а Милан Тодоровић.

Када је почињао, сви су му се подсмевали када је говорио да ће снимати српске филмове са зомбијима, вампирима, монструмима, али више није тако.

"Хтео бих да ову награду посветим екипама филмских ратника које су радиле на мојим филмовима, а пре свега својим најближим сарадницима Марку Јоцићу и Милану Коњевићу, као и Вукоти Брајовићу са којим сам започео ову авантуру", каже Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару