Овако је гласала Канада

Српско расејање у Канади гласало је у суботу, првог априла, а уочи пријављивања за упис у јединствени бирачки списак подсетник о потребним документима и роковима послат је на хиљаде имејл адреса и у све тамошње организације, културно-уметничка друштва и црквено-школске општине.

У Генералном конзулату Србије у Торонту било је отворено једино бирачко место за целу Канаду, а конзул, Спасоје Милићевић, каже да је у привремени бирачки списак гласача у иностранству, овог априла уписано 319 људи.

Иако је број уписаних бирача у Торонту био готово за половину већи него на прошлогодишњим парламентарним изборима, забележен је релативно мали одзив бирача у Канади, јавља за Програм за дијаспору РТС-а наша дописница из Канаде Бранка Дикановић Трбојевић.

У конзулат у Торонту стигао је из Отаве и амбасадор Србије у Канади који је о потреби да се поједностави упис у бирачки списак каже:

"И поред идеје да се уведе електронско гласање, мислим да процедура једноставно не може бити заобиђена, а то је да имате валидан документ, и да се изнова пријавите за гласање у месту вашег боравка у иностранству. Можемо констатовати да је интеграција у канадско друштво ипак успела на један одређен начин, али мислим да је број људи који имају важећа документа једноставно мали и то је ограничавајући фактор ", каже за РТС Михаило Папазоглу, амбасадор Србије у Канади.

Од уписаних 319 бирача на гласање је изашло 211, а овако су подељени гласови српског расејања у Канади.

Највише гласова има Саша Јанковић, 101, док је другопласирани, Лука Максимовић добио 27 гласова. Трећи је Бошко Обрадовић (21), а четврто место деле Александар Вучић и Саша Радуловић (15). Пети (14 гласова) је Вук Јеремић, шести Војислав Шешељ (10), седми Милан Стаматовић (5), осми Александар Поповић (2), а девети Ненад Чанак са једним освојеним гласом. Нико није заокружио број испред имена Мирослава Паровића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару