Где је моја кућа

Новосађанима ће 30. марта по први пут бити представљена збирка „Где је моја кућа", награђиване књижевнице Иванке Радмановић, која живи, ради и ствара на релацији Панчево-Њујорк.

У Градској библиотеци Нови Сад 30. марта у 19 сати биће представљена збирка поезије и кратких прича Где је моја кућа књижевнице Иванке Радмановић.

У програму ће, поред ауторке, учествовати есејиста Зорка Мирковић и књижевница Гордана Влајић.

Где је моја кућа трећа је самостална Иванкина књига. Изашла је из штампе почетком октобра 2016, а издавачи су ПРОМЕТЕЈ, Нови Сад и Удружење књижевника Србије.

За разлику од претходних збирки АМАРАНТ или О бесмртној љубави (АРТЕ 2013, награда ПОЕТ) и Рајски кавез (Удружење књижевника Србије, 2014, награда Милан Ракић) у овој књизи, уместо љубавном поезијом, ауторка се представља рефлексивним песмама.

"Књига има шест циклуса, од којих сваки почиње причом. Кроз симболику, сликање природе, кроз ликове оних који су минули, циљ ове књиге је био да на несвакидашњи начин прикажем физичко и духовно окружење у којем обитавамо, трагања са којима се суочавамо, однос према пролазности живота, људској судбини. Отуђеност, лутања, откривање неслућеног, драгоценост тренутка, а затим и проналажење светлости и смираја у сопственој души неки су од мотива који се појављују у песмама", рекла је ауторка.

О Иванкином песништву

"Као што ме је руковет стихова Иванке Радмановић објављена у збирци АМАРАНТ или О бесмртној љубави својевремено навела на помисао да постоји независан живот језика, тако ме нови рукопис исте ауторке Где је моја кућа, наводи да помислим како је наше време демантовало теорију да више нема истинских, а камоли великих песника које ће откривати тек будућа времена. Чини се да ће Иванка Радмановић на питање где је моја кућа добити одговор тек кад се нађе у сазвежђу истинских песничких звезда српског језика", написао је академик Матија Бећковић.

"Радмановићка је богомдана песникиња. Њена поетика има неку разлуђену нежност, речи су стиховани лакмус. Свака песма је умало бели санаторијум у пејзажу који блиском даљином лечи и песника и читаоца, лирски мелем који зацељује отворену рану сећања. Оваквим поетикама нису ни потребне рецензије, оне се удишу као ваздух, трају озоном - иза кишних дана", пише у рецензији збирке Где је моја кућа књижевник, Милутин Ж. Павлов.

Биографија

Дипломирала је на Институту моде и технологије (Fashion Institute of Technology), на одсеку модног дизајна, у Њујорку (САД), где је годинама радила као креативни директор у области моде. Рођена је у Алексинцу, одрасла у Панчеву. Живи, ради и ствара на релацији Панчево - Њујорк. Члан је Удружења књижевника Србије.

Збирка поезије Рајски кавез, објављена је 2014, а АМАРАНТ или О бесмртној љубави, збирка поезије и истоимени ЦД, 2013. Стихове на це-де-у говоре Лора Орловић и Жарко Лаушевић. Књига је била део пројекта Песме које виде који је подржао Савез слепих Србије.

Иванка Радмановић је дибитница награде Милан Ракић, 2014. године, за Рајски кавез као најбољу збирку поезије, у издању Удружења књижевника Србије и награде Поет, 2013. године за АМАРАНТ или О бесмртној љубави као најбољу збирку поезије, у издању Издавачке куће АРТЕ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару