"Новине Торонто", 1500. број

Већ двадесетак година "Новине Торонто" недељно објављују вести из Србије, Канаде и света и прате живот српске заједнице у Онтарију. Оснивачима су Новине једини посао, а раде га без финансијске подршке канадске или српске владе. Од Канадског Министарства добили су захвалницу за допринос у очувању националног идентитета, а од српског Министарства за дијаспору златну значку. Недавно је из штампе изашао јубиларни, 1500-ти број.

Од 94 етничка гласила у Онтарију, само пет професионално живи од новинарства. Међу њима су српске Новине Торонто.

Из недеље у недељу, из штампе је изашао 1500 број.

„Тог дана када је изашао, била сам веома поносна. Верујте, ни сада не знам како смо успели ни како смо све издржали", каже Ивана Ђорђевић, Новине Торонто.

Најбројнија читалачка публика су образовани људи, у Канаду стигли 90-тих година, који данас у овим новинама проверавају календар догађаја, у њима траже или нуде посао.

Од пре три године, на бројним пунктовима у Торонту, новине се деле бесплатно.

„Новине су од самог почетка биле на ћирилици и током свих ових година често се постављало питање зашто не пређемо у латиницу, јер би читаност била већа...на жалост, мало људи користи ћирилицу и пише ћирилицом. Али то је један од постулата који смо себи зацртали, јер смо српске новине", истиче Ивана Ђорђевић.

Новине Торонто бележе све важније догађаје о српској заједници у Онтарију, а вести из земље и света пласирају се без коментара. На насловној страни јубиларног броја су фотографије познатих ликова током њихових гостовања у Торонту.

„Део посла који највише волим су интервјуи, јер сам проживела три живота причајући са многим познатим и непознатим људима и то је најлепше искуство које имам у животу и не бих то никада мењала", рекла је Ивана Ђорђевић за РТС.

Ако желите да сазнате шта организују Срби у Торонту, који песници или глумци долазе у Канаду, потражите на интернету Новине Торонто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару