Тесла је волео вино и жене

Николу Теслу, једног од најблиставијих умова човечанства, красила је не само генијалност него и отменост. Веома је водио рачуна о свом изгледу. Његови савременици су га сматрали најбоље обученим човеком на Петој Авенији у Њујорку. Многе познате жене тога времена желеле су да му се приближе.

Некима је то Тесла и дозволио, али само до границе пријатељства. Сам Тесла је говорио да је песницима, сликарима, музичарима уметницима, жена инспирација и да их надахњује, али да би научнику сметала његовом делу, а и жена би била ускраћена за потпуну пажњу. О Теслином интимном животу пуно интересантних детаља и фотографија можемо наћи у фотомонографији Тесла Милована Матића.

Од тренутка када је стекао светску славу 1892. године, па све до данас Теслин интимни живот заокупља пажњу јавности.

Тесла је био заклети нежења, али увек окружен женама и неке је волео на начин необјашњив обичним смртницима.

У младости Тесла се дружио са познатом француском глумицом Саром Бернар. Тесла је Сару упознао 1889. у Паризу на Светској изложби. Њену, намерно или случајно испуштену марамицу, као велику драгоценост чувао је до краја живота. Они су дружење наставили касније у Њујорку и заједно су се дружили и са Свамијен Виве Канандон.

А у одмаклим година Тесла се дружио са глумицом Гретом Гарбо.

Највише од свију жена Тесли се приближила Катарина Џонсон, супруга његовог пријатеља Роберта Андервуда Џонсона - познатог америчког песника. Показала је да гаји не само пријатељску него и "посебну љубав" према пријатељу свога мужа. Из Теслине преписке са Катарином Џонсон види се да јој је Тесла на исти начин узвраћао специфичном наклоношћу.

И милионерка Флора Доџ, желела је да придобије Теслину наклоност и да га има за себе.

Катарина Мот маштала је да са Теслом дели не само емотивна, него и религиозна осећања.

Посебан однос са Лилијан Нордиком

Тесла је волео позориште и оперу и посебно уживао у друштву оперских певачица. Са америчком оперском дивом Лилијан Нордиком, Теслу је упознала и зближила Личанка Милка Трнина.

Са Лилијан Нордиком Тесла је заједно излазио на вечере и на сеансе код Вивекананде. Тесла је планирао да са Нордиком заједно посети Вивекананду у Индији.

Године 1913. по повратку са турнеје из Аустралије оперска певачица Лилијан Нордика, која је највише волела Вагнера и завршила академију у Италији, закаснила је на брод, па се брод вратио на обалу само по њу.

Можда је баш тај податак био кобан јер се по повратку у Индонезији на Јави - у Батавији брод насукао и због воде која је ушла у брод, Нордика је добила упалу плућа. Остала је на лечењу у Батави три месеца и ту је умрла.

Тужну вест о смрти вољене америчке оперске диве Тесла је прочитао у новинама, пише Њујорк тајмс. Од тог тренутка, како су писале новине, а истраживао проф. др Михајло Ђорђевић, Теслин живот се потпуно променио.

Женидбени планови Лазе Костића

Српски књижевник, академик и дипломата Лаза Костић сусрео се са Николом Теслом у Пешти 1892. године, и као многи други, и он је имао намеру да Теслу ожени.

Писао је Лаза Костић Тесли 1895. године из манастира Крушедол овако: "Хоћу да вас оженим... Знам шта ћете речи, знам шта ћете помисли, све знам, па ипак! Девојка коју сам вам наменио подобна је да савлада сваку женомрзицу. Ја мислим да би и мртвог оживела...".

Лаза Костић је Тесли наменио своју Ленку Дунђерски у коју је био заљубљен али је сматрао да је није достојан и тражио јој је одговарајућег мужа. И Ленка је била заљубљена у Лазу и веровала му. Када јој већ не може припасти романтични Лаза, онда - нек је Лазин Тесла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару