Сретење у Будимпешти

Троструки празник српског народа обележен је и у Српском културном центру у Будимпешти. Традиционалну свечаност су организовали Српска самоуправа главног града и Српски културни клуб, у сарадњи са више овдашњих организација.

Сретењска академија одржана је 11. фебруара, а програм је започео химном „Боже правде", у извођењу женског хора Српске гимназије „Никола Тесла" из Будимпеште, под руководством професорке Оливере Младеновић Мунишић.

У првом делу уметничког програма, академски глумац и члан Српског позоришта у Мађарској Јосо Маториц, извео је „Посвету праху оца Србије" - пролог „Горског вијенца", Петра Петровића Његоша.

Чланице школског хора отпевале су традиционалне српске песме - „Сретењски тропар", „Киша пада" и „Ја сам мала Српкиња". Две младе солистикиње, Лена Ембер и Ана Бали, надахнуто су отпевале песму „Тебе појем".

Уводну реч и свечани говор одржао је Петар Ластић, директор Српског института у Будимпешти, а потом је наступила Бранка Башић, етномузиколог и музички интерпретатор, са музичко-глумачким перформансом под називом „Седам сати удара" и песмом „Ситна киша пада".

У другом делу програма додељена је Сретењска повеља, коју су пре две године установили Самоуправа Срба у Будимпешти, Српски културни клуб и Српски институт.

Челници ових организација одлучили су да ово признање за 2017. годину припадне др Милану Мицићу, историчару и књижевнику из Новог Сада, помоћнику Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Чланови Српског позоришта у Мађарској Милан Рус, Јосо Маториц, Бранка Башић и Бранимир Ђорђев, извели су песме „Ој, Војводо Синђелићу" и „Карађорђе Петровићу".

Сретењска академија окончана је песмом „Ово је Србија", коју су заједнички отпевале девојчице из школског хора и глумци Српског позоришта, уз пратњу Милана Руса на хармоници и Тибора Ембера који је свирао на тарабуки.

Српска самоуправа у Будимпешти и Српски културни клуб су ову манифестацију реализовали у сарадњи са Српским институтом, Српским позориштем у Мађарској и Удружењем Српски форум.

Програм су помогли Културни и документациони центар Срба у Мађарској и српске самоуправе V i XIV кварта Будимпеште.

Фото извештај са свечаног пријема поводом Дана државности у Амбасади Републике Србије у Будимпешти можете погледати овде

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару