Сретењска златна медаља Сусани Руиз Ћерути

Дан државности Србије наша дијаспора и наше дипломате обележавају широм света. Тако је синоћ у нашем посланству у Буенос Аиресу организован пријем на којем су присутни уживали о филму о Николи Тесли, као и народним играма и послужењу српске националне кухиње.

За Програм за дијаспору РТС, о обележавању Дана државности Србије у Аргентини, из Буенос Аиреса пише Виктор Лазић, путописац и адвокат, који ове зиме обилази Латинску Америку.

"Наши људи често долазе из удаљених места, путујући сатима, како би се на тренутак, на овај дан, нашли "на нашој територији", у просторијама Амбасаде Републике Србије" каже Виктор Лазић и додаје:

"Дирљиво је видети их на окупу, срдачне и срећне, под кровом своје земље. На пријеме у српској амбасади често долази и један број Југословена и других народа бивше Југославије".

"Овај дан државности важан је за односе Србије и Аргентине, између осталог, и због тога што је на предлог наше Амбасаде председник Републике Србије одликовао Сретењском златном медаљом Сусану Руиз Ћерути, бившег правног саветника Министарства иностраних послова Аргентине за допринос који је пружила у одбрани принципа територијалног интегритета и националног суверенитета Србије, а поводом једнострано проглашене независности Косова".

"Сусана Руиз Ћерути је предводила аргентинску делегацију приликом јавне расправе пред Међународним судом правде у Хагу, чије је правно, аргументовано, бриљантно излагање оцењено као значајно од стране не само наших правних стручњака, већ и најеминентијих правника у свету".

"Сусана Руиз Ћерути је спречена да присуствује додели одликовања у Београду, тренутно је у Аргентини. Чим сам то сазнао, пожелео сам да јој лично и у име српског народа захвалим за све учињено" пише Виктор Лазић и своје јављање из Аргентине, на Сретење, завршава речима:

"Не смемо да заборављамо пријатеље широм света, оне који су били уз српски народ и у најтежим тренуцима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару