Миливоју Павловићу награда "Теодор Павловић" за информисање

Уредништво Српских недељних новина - гласила српске заједнице у Мађарској, саопштило је да је познати новинар, књижевник и професор универзитета Миливоје Павловић, овогодишњи добитник награде "Теодор Павловић", за допринос унапређењу информисања у Србији и њеном расејању.

Признање, које од прошле године додељује српски недељник у Мађарској, установљено је поводом 180 година од оснивања Сербског народног листа, претече Сербских народних новина, чију традицију баштине Српске недељне новине. Оснивач и уредник два споменута гласила из 19. века био је Теодор Павловић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драган Јаковљевић.

У образложењу уредништва српског недељника у Мађарској, каже се да је овогодишњи добитник признања, Миливоје Павловић, својим дугогодишњим радом у медијама и институцијама културе, информисања и образовања, значајно унапредио српски информативни простор, третирајући га у нераскидивом јединству, укључујући у њега медије у матици, у региону и у дијаспори. Проф. Павловић је аутор адресара и опсежне студије о српским медијима у дијаспори; ослањајући се на начело по коме матичност неког гласила не одређује географија већ припадност истом језику, једном духовном огњишту и заједничким отаџбинским идеалима, Павловић је значајно допринео обједињавању расуте националне, социјалне и културне енергије народа чија трећина живи изван матице. Као медијски и научни радник, Павловић је организовао програме стручног усавршавања српских новинара из расејања и помогао њихово организационо повезивање с еснафским удружењима у Србији.

Миливоје Павловић је професионални новинар од 1969. године. Од 1987. до 1991. био је управник Kултурно-просветне заједнице Србије, а затим је два пута биран за министра информисања. За то време интензивно је сарађивао и са српском заједницом у Мађарској, подржавајући рад њених институција и удружења. Седам година био је директор Радио Београда. Током тог периода, ова угледна радиодифузна установа покренула је и емитовала низ емисија посвећених Србима изван матице, од којих се неке и данас емитују и радо слушају.

Позив универзитетског професора Миливоје Павловић обавља од 1998. године. Предавао је на Академији уметности у Београду, а већ годинама је професор и декан Факултета за културу и медије Универзитета Џон Незбит. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије. Аутор је 15 белетристичких књига и три уџбеника из области комуникологије и медиологије. Добитник је двеју годишњих награда Удружења новинара Србије (1980. и 2003), признања за издавачки подухват године за Kњигу о химни на Међународном сајму књига у Београду (1986), Златног беочуга Београда (1989), Вукове награде (1999) и Светосавске повеље (2000). Децембра 2011. добио је посебно признање ПРО.ПР Асоцијације пи-ар менаџера региона Алпе-Адриа за допринос унапређењу културе комуницирања. Новембра 2012, на шестој професионалној манифестацији Маркетиншки догађај године, примио Признање за развој економског публицитета и јавних односа. Добитник је награде Академије Иво Андрић за књигу Огледало Добрице Ћосића (2015). На недавном Међународном сајму књига у Београду Павловићева монографија Венац од трња за Данила Киша (која је доживела два издања, а већ се преводи на француски и мађарски језик) награђена је специјалним признањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару