Ускликнимо љубављу

Светосавски бал у Бечу одржан је ове године двадесетити пут, на Дан Светога Саве. Традиционално је окупио знамените Србе из Аустрије, Немачке, Швајцарске и других европских земаља и угледне личности из јавног живота из матице Србије.

Песмом Ој Србијо мила мати почео је овогодишњи најзначајнији културни догађај Срба из Беча и читаве Европе.

Очаравајућу балску ноћ организовали су председник Српског центра и покретач нове ере српских балова у Бечу - Милорад Матеовић, председник Заједнице српских клубова Борислав Капетановић и Удружење Дијаспора медиа Весне и Љубише Димитријевић.

Програм је осмислио уметнички директор Велимир Аговски, а отворио глумац и режисер Драган Бјелогрлић.

Водитељи бала били су глумци Аница Добра и Иван Босиљчић.

Бечком балу присуствовали су и високи гости из политичког живота - амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић и амбасадори Португалије и Кипра.

Присутне је поздравио и епископ аустријско-швајцарски владика Андреј. По благослову његовог правосвештенства - присутни су донирали средства за обнову Храма Рођења пресвете Богородице у Бечу.

Светосавском балу присуствовали су и заменик градоначелника Беча Јохан Гадеус и шеф његовог кабинета, Србин - Константин Добриловић, лидер десне Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе и изасланик бечког градоначелника Михаела Хојпла.

Бал су увеличали: КУД Бранко Радичевић из Беча, оперска певачица Јадранка Јовановић, Јелена Томашевић, Снежана Савић и још бројне естрадне звезде. Сви присутни су отпевали химну Светоме Сави.

И овогодишњи Светосавски бал у Бечу промовисао је сву раскош српске културе, не само у Аустрији и Европи, него и шире и сасвим оправдао сјајни потез кнеза Милоша Обреновића из 1846. године када је одржан први бал у част највећег српског светитеља.

У Балској ноћи у Бечу сијала су предивна млада лица српске деце из дијаспоре, а „трешњице на торти" биле су и две најлепше девојке, мисице Србије и Црне Горе: Анђелија Рогић и Теа Бабић, које су у најбуквалнијем смислу улепшале славље.

Било је много музике и игре, српских кола и класичних плесова а проглашен је и најбољи плесни пар - и све у славу Светитеља Саве.

Славило се до сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару