Срби у Италији исказали подршку Републици Српској

Срби који живе и раде у Италији први пут су организовано обележили славу и прославили рођендан Републике Српске, Свети Стефан. Тим поводом је 21. и 22. јануара српску заједницу у Вићенци посетила трочлана делегација званичника из Републике Српске.

Свечаност је наишла на велику подршку Срба који живи у Региону Венето, у коме по званичним подацима од почетка 2016. године, живи и ради 15.559 грађана са српским држављанством и 7.752 држављана БиХ, од којих је више од половине српске националности, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Александар Златковић.

„Одавно смо имали жељу да и ми који живимо овде искажемо шта нам је у души, да не заборављамо родну груду и српство. Актуелна ситуација била нам је мотив више, да смогнемо снаге и на овај симболичан начин дамо и јасан сигнал потпуне подршке Републици Српској и њеној политици очувања интереса Срба. Ово наше опредељење уткано је и у све остале активности које спроводимо у циљу учења млађих генерација нашој традицији, култури и историји, чији је већ 25 година и Република Српска њен саставни део", каже Душан Алексић председник Савеза Срба у Италији.

Ова иницијатива је добро примљена и од стране званичника Републике Српске, па је тим поводом, у дводневну посету 21. јануара, у Вићенцу допутовала делегација на челу са председником Народне скупштине Републике Српске, Недељком Чубриловићем, уз пратњу Златка Јурића, шефа кабинета и Синише Бундала, саветника.

Први дан посете протекао је у радној атмосфери, организован је радни састанак са представницима шест српских удружења који активно раде на подручју Венета. Домаћини су детаљно информисани о актуелном тренутку и ставовима руководства али и народа Републике Српске, а чула су се и питања и предлози за унапређење сарадње са дијаспором.

„Залагаћу се да се Србима у дијаспори и Венету пружи максимална подршка у складу са могућностима Републике Српске, и да се обезбеде законска решења која ће омогућити несметан проток робе, људи, знања, за шта су представници Срба у Венету показали озбиљно интересовање" истакао је након састанка Чубриловић.

Другог дана посете, у православном храму Свети Лука у Вићенци, парох Далибор Ђукић је одржао службу поводом Светог Стефана, славе Републике Српске. Уз присуство значајног броја Срба који живе и раде на овом подручју Италије, ломљен и је и славски колач, а треба додати да је овога пута, поред чланова делегације РС, чину присуствовао и Игор Бабић, конзул БиХ у Милану, као и почасни конзул БиХ у Венету, Диего Маскеми.

Након службе уследио је и свечани ручак, а сала у којој је одржан била је мала да прими све Србе који су хтели да на симболичан начин искажу приврженост и потпуну подршку Републици Српској.

Председник Скупштине РС Чубриловић се и овога пута обратио присутнима, говорећи о актуелној ситуацији у којој се налази Српска, и после здравице, наставио разговор са гостима.

Овај сусрет завршен је пригодним наступом КУД-а Слога из Вићенце и уручивањем симболичних поклона представницима српских удружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару