Златне нити српске ћирилице

Удружење Бео-етно визија из Београда и Српска православна општина Храма Св. Великомученика Георгија у Будимпешти позивају на отварање изложбе рукотворина "Златне нити српске ћирилице", 28. јануара у галерији Текелијанума.

На изложби ће бити приказани уникатни експонати инспирисани ћириличном азбуком и орнаментиком српских манастира у традиционалним техникама-везу, златовезу и пустовању вуном, сазнајемо од организатора.

Ћирилица је душа српског народа, његова аутентична духовна баштина. Ћирилична слова и орнаментика су светиња, у рукописним књигама и манастирским фрескама, чест су мотив на рукотворинама које представљају праве драгуље традиције Удружења Бео-етно визија.

Промовисање домаћег ауторског дизајна традиционалних рукотворина, старих заната и уметности, српском наслеђу дарује свевременску димензију. Љубав уткана у сваки експонат спона је која повезује прошлост и садашњост, претварајући њихов загрљај у модерну бајку о очаравајућој лепоти Србије и српства.

Жеља Удружења Бео-етно визија је да овом изложбом свако од посетилаца ужива у лепоти српског писма, да Срби у Мађарској препознају део свог националног идентитета и да се ова златна нит, која повезује миленијуме, никада не прекине...

Аутор изложбе је дипл. инж. арх. Наташа Цвејић.

У изради експоната су примењене технике веза, златовеза и пустовање вуне, које су урадиле чланице Бео-етно визије: Наташа Цвејић, Верица Авлијаш, Весна Стојановић, Оливера Јасика, Весна Комазец, Снежана Јовановић, Соња Јовићевић Јов, Лидија Гријак и Снежана Шујица.

Промотер изложбе је Сузана Судар.

Овај културни догађај организује се уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије-Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Бео-етно визија

Удружење је основано крајем 2012. године. Својим рукотворинама доприносе развоју етнологије, етно туризма и повезивању на регионалном и интернационалном нивоу. Истовремено, чланице овог удружења плету причу о томе како да савременог човека врате изворним вредностима, задржавајући аутентичност и раскош стваралаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару