Матица и дијаспора: од скута до слапа

На таласима Првог програма Радио Београда, најстаријег електронског медија на Балкану, на годину за нама осврнуо се докторанд Иван Калаузовић Иванус, истраживач и хроничар дијаспоре, сарадник РТС-а и чикашког листа "Огледало".

Током два узастопна празнична издања Вечерас заједно, емисије Радио Београда за оне који живе и раде далеко од родног краја, Иван Калаузовић је 30. децембра старе и 2. јануара нове године сумирао резултате својих истраживања и других активности, наводећи закључке до којих је дошао.

Он је нагласио да је нашу дијаспору и у 2016. мучио проблем који је мучи сваке године; да се она стално труди да дозове матицу да обрати пажњу на њу, али да у томе не успева. По њему је недостатак комуникације, пре свега институционалне, есенцијални проблем њиховог односа - дуготрајан, не и нерешив.

"Знате, не може се комуникација са дијаспором одвијати само путем пројеката. Она мора да буде топла, људска, налик комуникацији мајке са дететом. Дакле, иако је дошло до пресецања врпце, веза и даље постоји и мора се неговати. Проблем је и у овдашњој перцепцији и интерпретацији дијаспоре и саме речи 'дијаспора'. Њоме се не означавају неки тамо људи, то су наша деца, родитељи, рођаци, пријатељи, који су у већини случајева отишли у свет из не тако згодних разлога", објаснио је.

Пре одређеног времена, Калаузовић је у Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша био задужен за тзв. статусна питања грађана Србије у свету, о чему у радијском прилогу каже:

"Ниједан захтев који сам обрадио, а било их је на стотине, није био јединствен. Не зато што се наши људи по другим земљама сусрећу са разноврсним проблемима, већ због тога што српске ресорне институције, нарочито оне на локалу, на исте захтеве реагују другачије. Примера ради, вађење једног обичног извода из матичне књиге рођених може се успорити и оспорити на више начина. И увек се више труда уложи да се захтев одбије, него да се његова реализација ипак покуша. Разлог томе је што ни комуникација међу институцијама није добра - и то је оно на чему би требало радити коришћењем свих благодети електронске управе."

Додаје да се не сме занемарити ни улога коју медији могу имати у враћању дијаспоре у скуте отаџбине, али да је и на том пољу ситуација забрињавајућа, те да сви ови проблеми нажалост чине слап преко којег у воду падају многе добре наде, планови, жеље и осећања.

Уз апел да у 2017. макар само одлучимо да их решимо, јер свакој промени најпре претходи одлука, Иван је слушаоцима Првог програма Радио Београда пожелео "здравље, мир и благостање у сваком новом дану, мудрост и разборитост у искушењу, скромност и захвалност при успеху, љубав и разумевање ближњих".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару