Две изложбе о Великом рату

У Историјском музеју Србије 22. децембра биће отворене две изложбе - "Србија 1915-1916" и гостујућа солунског Музеја византијске културе "Француско-српска болница у Седесу, Солун".

Мултимедијална интерактивна изложба "Србија 1915-1916" аутора др Душице Бојић и музејског саветника Небојше Дамњановића, настоји да, кроз до сада неизлагану архивску грађу, артефакте и фотографије, што потпуније прикаже страдање и значај овог периода српске историје.

Изложба приказује догађања током 1915. и 1916. године, када се Србија, након великих победа на Церу, Дрини и Колубари 1914. године и прокламовања ратног циља заснованог на идеји ослобођења и уједињења целог српског народа и сродних јужнословенских народа, суочила са великом епидемијом тифуса, дипломатским притисцима савезника да се одрекне ратног циља, а потом, од почетка октобра 1915. и новим ударом бројно и технички надмоћнијег непријатеља.

Пружајући херојски отпор, посебно у одбрани Београда, војска се, праћена великим бројем цивила по одлуци владе и Врховне команде, под најтежим зимским условима уз изузетно велике губитке повлачила преко Црне Горе и Албаније ка Јадранском мору, где су их, на захтев руског цара, чекали савезнички бродови спремни за евакуацију на грчко острво Крф, али и бројне земље Европе и Африке.

Интерактивне инсталације које су део поставке на савремен начин приближавају страдање и херојство српске војске и народа у одбрани од централних сила, а реализацију су материјалима из својих фондова помогли Војни музеј, Музеј науке и технике и Народни музеј у Чачку.

Изложбу "Србија 1915-1916" употпуњује гостујућа изложба "Француско-српска болница у Седесу, Солун", аутора археолога Музеја византијске културе др Анастасиоса Антонараса и др Јоаниса Моцианоса, која обухвата богат фотографски и видео материјал допуњен оригиналним артефактима Историјског музеја Србије.

Поставка представља сагледавање и приказ Великог рата на Солунском фронту из угла обичног човека, а инспирисана је открићем извесног броја предмета пронађених у некадашњем Седесу (данас Терми), надомак Солуна, који су били део опреме француске пољске војне болнице из 1916, формиране делом и од пољске болнице Моравске дивизије.

Пронађени материјални докази о болничкој нези војника у великој мери су и данас неистражени, али фотографска документација француске Источне армије недвосмислено указује на њихову повезаност са пољском војном болницом и даје значајне информације о справљању и чувању лекова, о чему сведоче и нађене стаклене посуде.

Археолошки налази из Терми указују и на кључне промене које је доживео Солун као резултат боравка више хиљада војника и представника цивилних и санитетских мисија.

Дизајн поставки су осмислили Растко Шурдић и Ива Јотић Лубура, док су дизајн интерактивних инсталација на изложби "Србија 1915-1916" креирали Марко Тодоровић и Марко Савић, креатори инсталација и на претходним пројектима Историјског музеја Србије (изложбе "Србија 1914" и "Пупин од физичке ка духовној стварности", као и нова поставка у Српској кући на Крфу).

Изложбе се реализују у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.
Изложба "Србија 1915-1916" биће отворена до септембра, а поставка "Француско-српска болница у Седесу, Солун" моћи ће да се погледа до марта наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару