Награђена "Химна мира" Саше Мићковића

Српски песник Саша Мићковић је у 2016. добио две награде за књижевност, Песничку хрисовуљу и Годишњу награду општине Рача. Ових дана стигла је вест да је добио и награду у Италији, коју додељује VerbumlandiArt–Удружење уметника из Галатонеа, који су направили сарадњу с Клубом љубитеља књиге "Мајдан" из Костолца и делују као суорганизатори, због потписаног Протокола о сарадњи и тзв. Пакта пријатељства. Прво место у Италији освојила је Мићковићева "Химна мира".

Конкурс у Италији је расписан на тему мира, а учествовали су писци из Италије, Русије, Енглеске, Арабије, Француске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Србије, сазнајемо од песника Мићковића.

Председник жирија је Славица Пејовић, а уз њу су о победничкој песми одлучивали Милисав Миленковић и Мирјана Добрила.

Додела награде Саши Мићковићу за освојено прво место с песмом Химна мира ће се одржати 20. децембра у Италији, Лече.

Саша је на конкурс послао "дупли сонет" од 28 стихова, на тему свеопштег светског мира, а с назнакама опраштања и помирења, уз ширење благолечних мисаоних стрелица. Песма је на конкурсу препозната као порука љубави и разумевања.

"Ова награда ми је веома драга, јер је поезија тематски обрадила тему мира - који је најбитнији суштаствени сачинитељ среће и живота свих људи који битишу на планети. Такође, веома је корисно што српска поезија на овај начин излази из нашег подручја и полако насељава и друге земље, које су отворене за српску поетску реч. Свакако, није све у наградама, јер поезију не сматрам за неку маратонску дисциплину, тркалиште... Али понекад је лепо у радну собу донети и "похвалу", јер се и на тај начин рад песника крунише", каже за РТС Саша Мићковић.

Иначе, у 2016. години штампане су две књиге поезије, а крајем децембра очекује се и љубавна трилогија - двеста сонета који ће бити подељени у три књиге: Ода љубави, Химна жени и Шкриња за сећања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару