Награда "Блаже Конески" Душку Новаковићу

Познатом српском песнику и преводиоцу с македонског Душку Новаковићу додељено је међународно признање Македонске академије наука и уметности (МАНУ), награда "Блаже Конески".

У саопштењу Српског књижевног друштва наводи се да је Новаковићу признање уручио председник МАНУ, академик Таки Фити на свечаној седници Академије, поводом 49 година од оснивања те институције.

Награда се састоји од повеље и златне медаље са ликом Блажа Конеског, а додељује се за посебан допринос у афирмацији македонске савремене књижевности и културе.

Ове године поред Душка Новаковића, признање је добио је и турски песник преводилац, професор Суад Ендјулу из Истанбула.

О преводилачком раду и песничком делу Душка Новаковића веома надахнуто говорио је академик и прозни писац Митко Маџунков, а Новаковић је у својој беседи истакао, између осталог, значај и подстицајност преводилачког рада целе плејаде познатих српских преводилаца стране књижевности - Милоша Н. Ђурића, Бранимира Живојиновића, Ивана В. Лалића, Петра Вујичића, Бисерке Рајчић, Борислава Радовића, Свете Бркића, Миодрага Павловића, Данила Киша, Србе Митровића, Милована Данојлића, Милана Комненића, Златка Красног, Стевана Тонтића.

"Да није било њих и њихових превода, такозване лепоте приближавања књижевних дела са разних језика света у јединствени мајчин језик који најбоље разумем, тешко бих се осмелио да њему приближим очев језик на коме се већ више деценија ствара савремена македонска књижевност, веома цењена у свету и, сва срећа, доступна пажњи и знатижељи и српских читалаца", рекао је Новаковић.

Он је приметио да је његов допринос још увек скроман и да награда Блаже Конески и те како обавезује сваког добитника.

"Превођење је на неки начин чин укидања граница кад свет опет постаје наш заједнички дом, препун шареноликости, али и неспокојних времена", истакао је Новаковић и додао да је Блаже Конески врхунски македонски песник, "архивирани дух људскости и врсни тумач људске интиме чије дело, хумано и по дубини и ширини, обавезује на стално читање и тумачење".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару